Cruijff denkt aan opstappen bij Ajax

„Misschien stappen we op, misschien ook niet.” Veel harder werd het dreigement van Johan Cruijff om uit de raad van commissarissen van Ajax te stappen gisteravond tegenover de NOS niet.

Maar alles wijst erop dat Cruijff het snel voor gezien houdt, als de club zich niet verzet tegen de komst van Louis van Gaal als algemeen directeur.

Cruijff maakte duidelijk dat ook de trainers die op zijn voorspraak posities kregen bij de club, overwegen te vertrekken. Tenzij Ajax, dat wil zeggen de ledenraad, het vertrouwen opzegt in de vier andere commissarissen die woensdag zonder instemming van Cruijff besloten Van Gaal te benoemen.

Volgens Cruijff is het een keuze tussen Ajax óf „vier mensen die hier drie maanden geleden binnen zijn komen rollen en de hele boel gaan uitmaken”. Hij doelt op zijn medecommissarissen Steven ten Have, Paul Römer, Marjan Olfers en Edgar Davids. Die maakten woensdag, zonder dat Cruijff daar van op de hoogte gebracht was, bekend een nieuwe directie aan te stellen met Van Gaal vanaf juli volgend jaar als algemeen directeur. Tot die tijd neemt oud-FC Utrecht-voorzitter Martin Sturkenboom de leiding, op interim-basis. Danny Blind wordt technisch directeur.

Volgens Cruijff is het nu afwachten hoe de ledenraad oordeelt over de gang van zaken. „Ik weet niet of de mensen bij de club het zelfrespect hebben om te zien dat de opdracht die ze de raad van commissarissen hebben gegeven, met voeten getreden wordt”, zei hij.

De ledenraad kan de voorgenomen benoeming niet dwarsbomen. Hij kan wel aansturen op een nieuwe raad van commissarissen.

Trainers steunen Cruijff: pagina 34