Clinton naar Birma - Suu Kyi boycot verkiezingen niet langer

Obama maakte vanochtend op Bali bekend dat Clinton volgende maand naar Birma zal reizen. Foto AP / Charles Dharapak

Hillary Clinton brengt volgende maand een bezoek aan Birma. Het is voor het eerst in vijftig jaar dat een Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken het geïsoleerde Aziatische land bezoekt.

Obama zei vanochtend in een toespraak op Bali dat hij gisteren telefonisch heeft gesproken met de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi. Volgens de president steunt Suu Kyi hernieuwde betrokkenheid van de VS bij het vooruit helpen van haar land. Clinton zal tijdens het bezoek “onderzoeken” op welke manier Amerika kan bijdragen aan “een positieve overgangsperiode” naar echte democratie in Birma.

Volgens Obama zijn er kleine tekenen van vooruitgang te zien in Birma. Het land werd decennialang op brute wijze geregeerd door een militaire junta, maar die deed vorig jaar een stapje terug met het uitschrijven van verkiezingen. Hoewel de nieuwe regering opnieuw bestaat uit voormalige juntaleiders, heeft Birma een aantal belangrijke hervormingen doorgevoerd, zoals aanpassing van de kieswet. Ook staat oppositieleider Suu Kyi niet langer onder huisarrest.

Oppositie heft boycot parlementsverkiezingen op

Suu Kyi maakte vanochtend bekend dat haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), verkiezingen in Birma niet langer zal boycotten en van plan is zich te registreren voor een reeks verkiezingen waarin voor 48 vacante zetels in het parlement kan worden gestreden. Suu Kyi zei er niet bij of zij zelf ook de ambitie heeft om in het parlement plaats te nemen. Vorig jaar boycotte de partij van Suu Kyi de verkiezingen nog uit onvrede over de grote invloed die het leger op de stembusgang had.