‘Eurozone moet beslissende maatregelen nemen bij bestrijding schuldencrisis’

Caption: German Chancellor Angela Merkel and Britain's Prime Minister David Cameron give a joint press conference on November 18, 2011 at the Chancellery in Berlin. Merkel met British Prime Minister David Cameron, whose country is a non-eurozone member, amid sharp differences over handing more central power to Brussels as the eurozone tackles its debt crisis. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Caption: German Chancellor Angela Merkel and Britain's Prime Minister David Cameron give a joint press conference on November 18, 2011 at the Chancellery in Berlin. Merkel met British Prime Minister David Cameron, whose country is a non-eurozone member, amid sharp differences over handing more central power to Brussels as the eurozone tackles its debt crisis. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN De Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens een gezamenlijke persconferentie in Berlijn over de schuldencrisis in de eurozone. Foto AFP / Odd Anderson

De zeventien landen in de eurozone moeten “beslissende maatregelen” nemen om de uitbreidende schuldencrisis in Europa te beteugelen.

Dat zei de Britse premier Cameron tijdens een persconferentie na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn. Zijn Duitse collega waarschuwde echter de verwachtingen op een oplossing voor de crisis in de eurozone, niet te hoog te laten worden, meldt persbureau Reuters.

‘Uitspraken Cameron aanmoediging grotere rol ECB in schuldencrisis’

Cameron staat aan de voorhoede van skeptische Europese leiders die de eurozone oproepen om af te rekenen met de aanhoudende schuldencrisis nu ook andere landen, zoals Spanje en Italië in de gevarenzone komen. Eerder moesten Portugal, Griekenland en Ierland al aankloppen voor financiële noodsteun van het noodfonds EFSF.

Volgens Cameron moeten alle financiële instituten binnen de eurozone achter de gezamenlijke munt “gaan staan, deze steunen en verdedigen”. Op de beurzen werd deze uitspraak gezien als een oproep om de Europese Centrale Bank (ECB) meer macht te geven door mogelijk meer staatsobligaties op te kopen van landen zoals Spanje of Italië, waar de rentes fors stegen de afgelopen weken.

De spanningen tussen Groot-Brittannië en de eurozone liepen de afgelopen tijd op:

Duitsland is gekant tegen het opkopen van Europese staatsobligaties om de rentes te drukken. Economieredacteur Melle Garschagen van NRC Handelsblad legde gisteren uit dat Merkel dat ziet als een vrijbrief voor landen om een slechte begroting te houden. Bovendien zorgt het opkopen van obligaties door de ECB voor inflatie, omdat hiervoor de geldpers moet worden aangezet. En historisch gezien, voegde Garschagen daar aan toe, is Duitsland tegen hyperinflatie.

Merkel liet weten het eens te zijn met Cameron dat de eurozone daadkrachtig moet optreden, maar dat de zeventien landen zich vooral niet sterker moeten tonen dan ze zijn. Cameron liet weten dat het tweetal het eens is dat een “sterke, succesvolle en duurzame euro” in het belang is van de hele Europese Unie en niet alleen de eurozone. Daarom moeten “beslissende maatregelen” genomen worden, zeiden Cameron en Merkel.

Voor de ontmoeting tussen de twee leiders, voerde de nieuwe president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi de druk op de Europese leiders op door de “snelle implementatie” te eisen van het weken geleden gesloten EU-akkoord om de slagkracht van het Europese noodfonds te verhogen naar 1.000 miljard euro.

Interactieve graphic: Europa in cijfers