Budget voor Geefwet meer dan gehalveerd

Geen 12 maar 5 miljoen euro uitgetrokken voor de wet die donaties aan cultuursector moet stimuleren.

In de kunstwereld wordt met woede gereageerd op de wijzigingen die op verzoek van de Tweede Kamer zijn doorgevoerd in de nieuwe Geefwet. De Kamer heeft het budget voor de Geefwet, die donaties aan de cultuursector fiscaal moet stimuleren, meer dan gehalveerd. Er wordt geen 12 miljoen euro uitgetrokken om een extra aftrekpost te creëren voor particulieren en bedrijven, maar 5 miljoen. Particulieren mogen giften aan culturele doelen niet voor 150 procent aftrekken, zoals het plan was, maar 125 procent. Daarbij mag het voordeel voor de donateur niet boven de 1.250 euro komen. „Ik ben zwaar teleurgesteld”, zegt Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum. „Na ongelooflijk gekissebis is er nu nog maar ruimte voor 3 miljoen aan particulier geld per jaar. Nou... dankjewel.” Wat Pijbes steekt is dat het kabinet bij zijn aantreden had beloofd dat er „een prikkelende regeling” zou komen om het geven door particulieren aantrekkelijker te maken.

Ook bij Het Concertgebouw heerst teleurstelling. Het Concertgebouw geeft voor het eerst sinds 1888 jubileumaandelen uit. Om een aandeel te verwerven moet 12.500 euro worden betaald. Daarvan is 12.250 euro een schenking, met de rest wordt het aandeel gekocht. De 12.250 is fiscaal aftrekbaar. Vorige maand maakte Het Concertgebouw bekend dat het de periode dat aandelen worden uitgegeven met een half jaar verlengt, tot 11 april 2012, om geïnteresseerden de gelegenheid te geven fiscaal te profiteren van de nieuwe Geefwet.

Museum Boijmans Van Beuningen keek ook uit naar de Geefwet. Het zamelt geld in voor een tentoonstelling over schilder Jan van Eyck. Vrienden en relaties van het museum wordt gevraagd 1.000 euro te doneren en aan vijf anderen hetzelfde te vragen. De eerste 25.000 euro is binnen. Directeur Sjarel Ex: „De Geefwet in de oorspronkelijke vorm zou het veel aantrekkelijker maken.” (NRC)