Britten eisen aftreden Blatter na racisme-rel

FIFA-voorzitter Sepp Blatter is in opspraak nadat hij ontkende dat racisme voorkomt op het voetbalveld.

Net nu de storm over corruptie bij de wereldvoetbalbond FIFA enigszins is geluwd, wordt de positie van Sepp Blatter in Groot-Brittannië opnieuw ter discussie gesteld. De FIFA-voorzitter ontkende eergisteren in een televisie-interview dat racisme voorkomt op het voetbalveld. Volgens Blatter gaat het hooguit om provocaties, die nu eenmaal voorkomen in het vuur van het spel. Later stelde hij in een verklaring dat zijn woorden verkeerd zijn geïnterpreteerd. „Ik wil alleen duidelijk maken dat je conflicten in het veld na afloop met een stevige handdruk moet vergeten.”

De Britse premier David Cameron verwierp gisteren de uitspraken van Blatter. „Het is verschrikkelijk om te suggeren dat racisme bij het spel hoort”, zei Cameron. „Er is juist veel werk gemaakt van het uitbannen van racisme, in de hele maatschappij en ook in het voetbal.”

Minister van Sport Hugh Robertson riep Blatter op om af te treden. „Dit is de volgende kwestie waardoor je ter discussie kunt stellen of deze man geschikt is om het voetbal in de wereld te leiden. In het belang van het spel zou hij moeten aftreden.”

Ook Gordon Taylor, voorzitter van de Engelse spelersvakbond, vindt dat Blatter moet opstappen na zijn uitspraken over racisme. „Dit kan niet.”

Juist in Engeland liggen de uitspraken gevoelig na twee recente incidenten waaraan racistische opmerkingen ten grondslag zouden liggen. Liverpool-aanvaller Luis Suarez is door de Engelse voetbalbond in staat van beschuldiging gesteld omdat hij zich in woord en gebaar racistisch zou hebben gedragen tegen Manchester United-verdediger Patrice Evra. Suarez zegt onschuldig te zijn en wordt daarin gesteund door zijn club. Vorige maand zou Chelsea-aanvoerder John Terry racistische uitlatingen hebben gedaan tegen Anton Ferdinand van Queens Park Rangers. Ook Terry ontkent de beschuldigingen. (NRC)