Britse minister eist aftreden Blatter

In Groot-Brittannië is grote ophef ontstaan over de uitspraken van FIFA-voorzitter Sepp Blatter dat racisme niet zou voorkomen op het voetbalveld.

Volgens de Zwitser – onlangs ook al in opspraak wegens beschuldigingen van corruptie bij de wereldvoetbalbond – gaat het hooguit om provocaties, die nu eenmaal voorkomen in het vuur van het spel. Blatter deed zijn uitlatingen in een interview met CNN. „Tijdens het spel zeg je wel eens dingen die niet in de haak zijn tegen iemand die er anders uitziet dan jij. Na afloop vergeet je het en de volgende wedstrijd probeer je jezelf beter te gedragen.”

De Britse premier David Cameron nam gisteren duidelijk stelling tegen de uitspraken van Blatter. „Het is verschrikkelijk om alleen al te suggereren dat racisme bij het spel hoort”, zei Cameron. „Er is juist veel werk gemaakt van het uitbannen van racisme, in de gehele maatschappij en ook in het voetbal.”

Minister van Sport Hugh Robertson riep Blatter op om af te treden. „Dit is de volgende kwestie waardoor je ter discussie kunt stellen of deze man geschikt is om het voetbal in de wereld te leiden. In het belang van het spel zou hij moeten aftreden.”

Juist in Engeland ligt het onderwerp gevoelig na twee recente incidenten waaraan racistische motieven ten grondslag zouden liggen. Liverpool-aanvaller Luis Suarez is door de Engelse voetbalbond in staat van beschuldiging gesteld omdat hij zich in woord en gebaar racistisch zou hebben gedragen tegen Manchester United-verdediger Patrice Evra. De Uruguayaanse international zegt onschuldig te zijn en wordt daarin gesteund door zijn club. Vorige maand zou Chelsea-aanvoerder John Terry zich racistisch hebben uitgelaten tegen Anton Ferdinand van QPR.

Manchester United-speler Rio Ferdinand reageerde gisteren woedend. „Blatters uitspraken zijn belachelijk. Ik voel me dom, omdat ik juist dacht dat de FIFA het voortouw zou nemen in de strijd tegen racisme.”

Volgens voormalig Liverpool-aanvaller Stan Collymore moet Blatter vertrekken. „Uw uitspraken over racisme zijn ziek. U moet uw functie neerleggen.” De spelers worden gesteund door Gordon Taylor, voorzitter van de Engelse spelersvakbond. „Dit kan niet, hij moet weg.”

Blatter stelde gisteren dat zijn woorden verkeerd zijn geïnterpreteerd en dat de wereldvoetbalbond FIFA er juist alles aan doet om racisme te bestrijden. „Ik wilde alleen duidelijk maken dat je conflicten in het veld na afloop met een stevige handdruk moet kunnen vergeten.”