Biografieën

Dick de Boer: Emo’s reis. Ten Have, 496 blz. € 29,95. Levendige reconstructie van de voetreis naar Rome die de middeleeuwse Friese abt Emo maakte – in de dertiende eeuw, in het holst van de winter.

Robert Hughes: De zeven levens van Rome. Vertaling Frans van Delft, Miebeth van Horn. Balans, 512 blz. € 29,95, na 23 november € 34,95. Rome werd groot door verdorven katholieken en gaat kapot aan auto’s en toeristen. Toch is Robert Hughes’ Rome-studie één grote lofzang op de stad.

Steven Naifeh en Gregory White Smith: Vincent van Gogh. De Biografie. Prometheus, 800 blz. € 39,95. Negenhonderd pagina’s die nergens vaart verliezen en Van Gogh dicht op de huid zitten.

Stephen Fry: De Fry kronieken. Vert. Henny Corver. Thomas Rap, 447 blz. €24,90. Bruisend geschreven autobiografie en een mooie kijk achter de schermen van de Britse comedy.

Maaike Meijer: M. Vasalis. Een biografie. Van Oorschot, 966 blz. € 35,-. Mooi, diepgravend en gevoelvol portret van een geliefde dichteres en psychiater die ‘schijnbaar huidloos’ leefde.