Beurzen reageren negatief op uitspraak Merkel

De koersen op Europese aandelen sloten vanmiddag op het laagste punt in zes weken na voorzichtige opmerkingen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat er niet te “veel verwacht moet worden” van de reddingspogingen binnen de eurozone.

Het was de tweede opeenvolgende dag dat de beurzen in Europa verlies maakten, meldt persbureau Reuters. Nadat de Britse premier David Cameron in een gezamenlijke persconferentie opriep tot “beslissende maatregelen” van de eurolanden, viel Merkel hem bij door te benadrukken dat Europese financiële instituten “niet alsof kunnen doen” dat zij “meer macht hebben dan zij eigenlijk hebben”.

De opmerking van de bondskanselier zorgde voor een teleurgestelde reactie op de beurzen. De beurs in Frankfurt sloot vanmiddag met een verlies van ruim 49 punten (-0,85 procent), Londen daalde fors met 60, 20 punten (-1,1 procent) en de Franse CAC-40 dook 13,28 punten in de min (-0,44 procent) net boven de psychologische grens van 3.000 punten.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis