Beschamend slechte klucht

De ArenA staat niet in Amsterdam maar in Juinen. Er wordt ook niet gevoetbald maar gekegeld. Want de wijze waarop de AFC Ajax wordt bestuurd, doet niet denken aan een beursgenoteerd bedrijf met een jaaromzet van bijna 100 miljoen euro. Het heeft meer weg van een hobbyclub in een dorp die ruzie heeft met overspelige notabelen of van een plaatselijke partij waar ze revolutietje spelen.

Het putschisme, dat Ajax al driekwart jaar chronisch in zijn greep heeft, spreekt niettemin landelijk tot de verbeelding. Daarom worden woorden als ‘coup’, ‘revolutie’ en ‘icoon’ gebruikt met een gemak een serieuzere zaak waardig. Maar verklaarbaar is het wel, gezien de status van het voetbal in het algemeen en die van de club in het bijzonder.

Zeker nu de Raad van Commissarissen (RvC) van Ajax woensdag een onverhoedse manoeuvre twee vliegen in één klap dacht te kunnen slaan: namelijk een eind maken aan zowel de bestuurlijke chaos binnen Ajax (111 jaar oud) als aan de positie van medecommissaris Johan Cruijff (64) die met het klimmen der jaren niet meer, maar juist minder voor rede vatbaar wordt.

Andere analyses over de voorgenomen benoeming van Louis van Gaal (60) als de nieuwe algemeen directeur zijn immers niet meer plausibel. Van Gaal mag een vakman zijn, in het van haat en nijd vervulde Ajax is hij vooral de enige serieuze rivaal van Cruijff. De suggestie van voorzitter Ten Have van de RvC dat de keuze voor Van Gaal een keuze is voor de voetbalman waarom Cruijff vroeg en dat beiden dus professioneel kunnen samenwerken, is niet geloofwaardig.

Ten Have en zijn drie medestanders in de RvC hebben Cruijff bewust geïsoleerd toen ze kozen voor Van Gaal. Hij werd formeel weliswaar net op tijd uitgenodigd voor de beslissende vergadering en hij had kunnen weten wat er op de agenda stond. Maar de RvC opereerde zo ook volgens het managementmodel van Cruijff zelf: informeel en oncontroleerbaar.

Qua behoorlijk bestuur is dit koekje van eigen deeg op het randje. Dat kan als de nood hoog is gestegen. Mits het niet bij deze truc blijft. Als de ledenraad de RvC niet tot de orde roept – en zo de volgende stap zet in de teloorgang van de club – dan moet Ten Have het lef hebben om Cruijff volgens de regels door de Ondernemingskamer te laten ontslaan.

Ook dan is de chaos bij Ajax overigens nog niet bezworen. De claque van Cruijff zal zich niet verzoenen met Van Gaal en zijn entourage. Zou dat wel gebeuren, dan zou het woord ‘revolutie’ pas echt gepast zijn.

Ajax moet zelf weten hoe het naar de gallemieze gaat. Maar de crisis bij de vereniging begint nu wel een beschamend slechte klucht te worden. Moge dit het op een na laatste commentaar over deze club zijn.