Oppositieleider Aung San Suu Kyi wil zelf parlement in

ATTENTION EDITORS - REUTERS PICTURE HIGHLIGHT TRANSMITTED BY 1023 GMT ON NOVEMBER 18, 2011 SZT04 Myanmar democracy leader Aung San Suu Kyi shakes hands with people outside the National League for Democracy (NLD) head office after a meeting in Yangon REUTERS NEWS PICTURES HAS NOW MADE IT EASIER TO FIND THE BEST PHOTOS FROM THE MOST IMPORTANT STORIES AND TOP STANDALONES EACH DAY. Search for "TPX" in the IPTC Supplemental Category field or "IMAGES OF THE DAY" in the Caption field and you will find a selection of 80-100 of our daily Top Pictures. REUTERS NEWS PICTURES, SINGAPORE TEMPLATE OUT
ATTENTION EDITORS - REUTERS PICTURE HIGHLIGHT TRANSMITTED BY 1023 GMT ON NOVEMBER 18, 2011 SZT04 Myanmar democracy leader Aung San Suu Kyi shakes hands with people outside the National League for Democracy (NLD) head office after a meeting in Yangon REUTERS NEWS PICTURES HAS NOW MADE IT EASIER TO FIND THE BEST PHOTOS FROM THE MOST IMPORTANT STORIES AND TOP STANDALONES EACH DAY. Search for "TPX" in the IPTC Supplemental Category field or "IMAGES OF THE DAY" in the Caption field and you will find a selection of 80-100 of our daily Top Pictures. REUTERS NEWS PICTURES, SINGAPORE TEMPLATE OUT Aung San Suu Kyi schudt handen buiten het hoofdkantoor van haar partij. Foto Reuters / Soe Zeya Tun

De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft vandaag aangekondigd zichzelf verkiesbaar te willen stellen voor de volgende parlementsverkiezingen. Eerder vandaag kwam naar buiten dat Suu Kyi, een voormalig politiek gevangene, de verkiezingen niet zal boycotten en haar prodemocratische partij Nationale Liga voor Democratie (NLD) heeft laten registeren.

Aung San Suu Kyi, wier huisarrest afgelopen maandag precies een jaar ten einde is, boycotte eerdere verkiezingen vanwege het feit dat zij zelf kon niet deelnemen. Door een recente hervorming van de kieswet, waardoor die regel is komen te vervallen, is dat nu wel mogelijk.

Suu Kyi’s terugkeer in de politiek markeert de wil van de nieuwe regering, onder leiding van president Thein Sein, om politieke hervormingen door te voeren. In de verkiezingsstrijd hoopt zij alle 48 vacante plaatsen in het parlement te bemachtigen. Tegenover BBC liet zij weten een van die plekken voor zichzelf vrij te willen houden.

President Obama zei vanochtend tijdens zijn bezoek aan Bali dat hij gisteren telefonisch contact heeft gehad met Suu Kyi. Volgens de president steunt zij hernieuwde betrokkenheid van de Verenigde Staen bij het vooruit helpen van haar Birma. Hillary Clinton, die volgende maand een bezoek zal brengen aan het land, zal “onderzoeken” welke bijdrage de VS kunnen leveren aan “een positieve overgangsperiode”.