ABN lijdt verlies door Griekenland

ABN Amro heeft door haar activiteiten in Griekenland in het derde kwartaal 54 miljoen euro verlies geleden, tegen een winst van 325 miljoen in het vorige kwartaal.

De bank heeft een half miljard apart gezet om eventuele nieuwe verliezen op te vangen op leningen aan Griekse staatsbedrijven waarvoor de Griekse staat garant staat.

Tegen de trend in groeiden de schulden van ABN Amro, dat in 2008 werd genationaliseerd, en het eigen vermogen slonk. Ook de verhouding tussen kosten en baten verslechterde. De bank loopt nauwelijks meer risico in zwakke eurolanden, in tegenstelling tot concurrenten. ABN deed de laatste maanden 1 miljard euro aan Italiaanse staatsleningen van de hand.

Volgens bestuursvoorzitter Gerrit Zalm wordt „grote vooruitgang” geboekt met de integratie. Het huidige ABN Amro bestaat uit de Nederlandse takken van het oude Fortis en voormalig ABN Amro. Buitenlandse takken van ABN zijn verkocht. Het Fortis-concern is ontmanteld.