ABN Amro ziet winst verdampen door afschrijvingen Griekenland

ABN Amro heeft over het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 9 miljoen euro. Dat heeft de bank vanochtend bekend gemaakt. Afschrijvingen op Griekse leningen ter hoogte van 408 miljoen euro zijn de oorzaak van het tegenvallende resultaat.

Als integratie- en separatiegerelateerde kosten van het genationaliseerde ABN Amro worden meegerekend, leed de bank het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 54 miljoen euro. Vorig jaar boekte ABN in het derde kwartaal nog een nettowinst van 325 miljoen euro.

ABN Amro heeft voor honderden miljoenen aan Griekse bedrijfsleningen moeten afschrijven omdat de Griekse overheid altijd garant heeft gestaan voor deze leningen. Nu Griekenland in grote financiële problemen zit, heeft ABN niet langer de zekerheid dat de leningen ooit worden terugbetaald. De afschrijving is een eenmalige tegenvaller, zegt onze economieredacteur Jeroen Wester, want ABN loopt verder “nauwelijks risico” in zwakke eurolanden. Toch is er wel reden tot zorg, zegt Wester:

“De schulden groeien - tegen de trend in - en het eigen vermogen slinkt. Ook de verhouding tussen kosten en baten verslechterde, net als de efficiency. Opmerkelijk is dat ABN Amro, opnieuw tegen de trend in, als een van de weinige banken groeit in omvang. Veel banken stoten onderdelen af en verbeteren hun solvabiliteitspositie, maar ABN doet dat niet.”

De nettowinst over de gehele eerste negen maanden van 2011 bedraagt 983 miljoen euro. Dat is een stuk hoger dan de 768 miljoen over de eerste drie kwartalen van vorig jaar.

Volgens bestuursvoorzitter Gerrit Zalm wordt “grote vooruitgang” geboekt met de integratie. Het huidige ABN Amro bestaat uit de Nederlandse takken van het oude Fortis en voormalige ABN Amro. Buitenlandse takken van ABN zijn verkocht. Het Fortisconcern is ontmanteld.

    • Pim van den Dool