Aantal ‘levende’ nierdonoren stijgt

Het aantal mensen dat levend een nier doneert, groeit en wordt steeds belangrijker voor de bestrijding van de wachtlijst voor een niertransplantatie. Vorig jaar doneerden 469 mensen, levend, een nier. Slechts 388 van de getransplanteerde nieren kwamen van een overleden donor, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag. Dat zijn minder mensen want een overledene doneert vaak twee nieren terwijl een levende donor er zelf één moet houden.

Van de 469 levende donoren waren er 244 niet-genetisch verwanten, zoals schoonfamilie en vrienden; 225 waren genetisch verwanten. Van de 244 niet-genetisch verwanten waren dertig ‘Samaritaan’. Zij zijn een vrij nieuw fenomeen: ze staan een nier af aan een patiënt die ze niet kennen om zo iets goeds te doen.

Sinds de Grote Donorshow op televisie in 2007 het tekort aan nierdonoren bij het grote publiek onder de aandacht bracht, groeit het aantal nierdonaties van levende donoren fors. Vorig jaar bijvoorbeeld doneerden 16 procent meer vrienden, kennissen en Samaritanen dan twee jaar eerder. Het Erasmus MC, dat het actiefst werkt aan het ‘Samaritanen-programma’, heeft tachtig Samaritanen geopereerd de afgelopen paar jaar. Ze beschouwen Samaritanen als hoop voor de toekomst.

Gemiddeld staan er 850 mensen op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Er komen steeds mensen bij en er gaan na de transplantatie weer mensen af. De patiënten die een bekende aandragen als donor, staan heel kort op de wachtlijst. Anderen staan er soms jaren op; jaarlijks sterven er zo’n 160 wachtendenop de wachtlijst.

Willij Zuidema, coördinator van het programma aan het Erasmus MC:

“De wachtlijst voor niertransplantatie valt niet weg te werken wanneer het aanbod van donornieren achterblijft bij de groeiende vraag. Aangezien het aanbod van postmortale donornieren ondanks de vele campagnes al 25 jaar onveranderd laag is, zijn we steeds meer aangewezen op nierdonatie bij leven.”

Vorig jaar werden 388 nieren van overleden donoren getransplanteerd, in 2009 waren dat 397 nieren en het jaar ervoor 352 nieren.

De Samaritanen dragen soms met hun donatie bij aan verschillende operaties. Dat zit zo: het ‘domino paired programma’ houdt in dat de anonieme donor doneert aan een ontvanger van een stel waarvan de partner niet aan de ontvanger kán doneren, omdat hun bloedgroep niet matcht. De gezonde partner in dat stel laat het ziekenhuis dan doneren aan iemand die géén levende donor-partner of familielid heeft. De operaties zijn gelijktijdig.

    • Frederiek Weeda