Aanklagers Mladic willen bewijslast verminderen om proces te versnellen

De Servische oud-legerleider Ratko Mladic tijdens een zitting van het Joegoslavië-tribunaal op 3 juni 2011. Foto AFP / Martin Meissner
De Servische oud-legerleider Ratko Mladic tijdens een zitting van het Joegoslavië-tribunaal op 3 juni 2011. Foto AFP / Martin Meissner De Servische oud-legerleider Ratko Mladic tijdens een zitting van het Joegoslavië-tribunaal op 3 juni 2011. Foto AFP / Martin Meissner

Aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag hebben vandaag voorgesteld om de hoeveelheid bewijsmateriaal in de zaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic drastisch te verlagen. Ze hopen daarmee het proces tegen Mladic te versnellen.

De aanklagers blijven bij de elf aanklachten die tegen Mladic zijn ingediend. Wel hebben ze voorgesteld het aantal misdaden dat ze willen bewijzen met bijna de helft terug te brengen, meldt persbureau AP. Het bewijsmateriaal voor de misdaden dat wel wordt gepresenteerd “weerspiegelt redelijk en adequaat het criminele gedrag van de beklaagde en vormen een basis voor de veroordeling op alle elf punten in de aanklacht”, aldus de aanklagers.

Eerder wilden de aanklagers al de behandeling van de aanklacht tegen Mladic splitsten, maar een verzoek daartoe werd op 13 oktober afgewezen door de rechters van het tribunaal. De oud-generaal kampt met een slechte gezondheid en aanklagers vrezen daarom dat hij één lange rechtszaak niet overleeft. De voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic overleed ook voordat het proces tegen hem werd afgerond. Wanneer het proces tegen Mladic precies van start gaat is nog niet duidelijk.

Mladic (69), had het bevel over de Bosnisch-Servische troepen toen die na de val van Srebrenica op 11 juli 1995 achtduizend moslimjongens en -mannen, die formeel onder bescherming van Nederlandse VN-militairen stonden, weggevoerden en vermoordden. Dit wordt beschouwd als de grootste oorlogsmisdaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Mladic werd eind mei dit jaar gearresteerd.

    • Hans Klis