Zo beschermt hij de wonden rond zijn mond

Yang Weihao (R), a burn victim, reads a book as a girl looks outside the classroom during a break at a primary school in Zhuanji town, Anhui province, November 15, 2011. Yang was severely burnt in a fire in June and has to wear a surgical mask and a pair of gloves to prevent the wounds from becoming infected. He has had two skin-graft surgeries but stopped treatment due to a lack of funds, according to local media. Yang's family said a local hospital has agreed to treat Yang for free after learning of his plight. Picture taken November 15, 2011. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: SOCIETY HEALTH EDUCATION) REUTERS

Yang Weihao (9) bijt op een met gaas verbonden bamboestengel. Die moet voorkomen dat de lippen van het Chinese jongetje uit de provincie Anhui aan elkaar kleven. Yang raakte gewond tijdens een brand bij zijn huis afgelopen juni. Hij moet een operatiemasker en handschoenen dragen om te voorkomen dat de wonden infecteren.

Eerder onderging Yang al twee operaties. Zijn ouders betaalden meer dan 200.000 yuan (23.190 euro) aan ziekenhuisrekeningen. Yang en zijn moeder bedelden daarna op straat om geld op te halen voor verdere behandeling. Nu heeft een lokaal ziekenhuis die gratis toegezegd.

De provincie Anhui is één van de armste regio’s van China. Jaarlijks vertrekken miljoenen migranten naar rijkere delen van het land, op zoek naar werk.

Eind oktober kwamen duizenden migranten uit Anhui in opstand in de fabrieksstad Zhili, in de rijke provincie Zhejiang. Ze protesteerden tegen de belastingverplichtingen die winkeliers daar werden opgelegd. Betogers klaagden ook over discriminatie en scandeerden „Anhui unite!”.

Demonstraties tegen corruptie, belastingen en landroof nemen de laatste maanden toe in China. In Zhili heeft de overheid enkele belastingambtenaren ontslagen en heffingen uitgesteld. Het is belangrijk voor China om een regeringscrisis te voorkomen als president Hu Jintao volgend jaar aftreedt.