Voor een unieke prestatie kom je je bed niet uit

David Whitehouse, een jonge Engelse journalist en filmmaker, voert in zijn debuutroman een jongen ten tonele die iets unieks wil verrichten. Wat moet hij doen?

Bed, de debuutroman van de jonge Engelse journalist en filmmaker David Whitehouse, is net zo licht als zijn hoofdpersoon zwaar is. In 80 hoofdstukjes van een paar pagina’s vertelt hij het verhaal van Mal – een jongen die altijd bereid was dingen te doen die nooit eerder geprobeerd waren. Zijn moeder leerde al snel ‘ja’ te antwoorden op vragen als ‘Heeft iemand al eens op de bodem van de oceaan gelopen?’ want zo niet, dan wilde Mal de eerste zijn.

Maar originaliteit nastreven is lastig in een tijd waarin keuzestress hoogtij viert. Wat te doen? Helemaal niets, besluit Mal. En dat doet hij dan ook heel grondig: hij wil de zwaarste mens ooit worden. En zo geschiedt – stap voor stap ga je als lezer mee in dit droog opgeschreven proces waarbij alles ver voorbij het realisme is. Maar omdat het hele proces zo nauwkeurig wordt genoteerd, schuif je je ongeloof probleemloos opzij. Ook als een man van ruim 600 kilo levend uit een huis wordt gehaald door de voorgevel weg te halen – ‘Letterlijk weg te breken, helemaal, de bakstenen, de ramen, alles’ – dan geloof je dat, ongeacht de vraag of het kan.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 11 november 2011, pagina 12 - 13. U kunt het hele artikel hier lezen.

    • Toef Jaeger