Vergeet die ‘neuro’. We hebben de euro nodig

Er is geen enkele reden om een noordelijke eurozone in te stellen. Dit zou neerkomen op terugkeer van de Deutsche Mark en de exportpositie van de deelnemers ernstig schaden. Wie zouden moeten meedoen? Duitsland, Nederland, Luxemburg en Finland, maar wat moeten we dan met Frankrijk? Berlijn zal dit land zeker niet buiten de deur willen houden.

De euro is beduidend sterker dan bij de invoering ervan. Tegenover de dollar is hij eerder aan de harde kant. Griekenland en Italië stellen eindelijk orde op zaken.

Intussen doen Ierland, Portugal en Spanje het niet slecht. Banken hebben tijd gehad hun balansen op orde te brengen. Iedereen is ervan overtuigd dat in de toekomst sterker toezicht nodig is via de Europese Commissie. Nederland heeft hier wat bereikt.

De euro is voor de reiziger plezierig, maar voor het bedrijfsleven essentieel. De transactiekosten zijn met 7 procent verlaagd. Calculaties zijn vereenvoudigd. Europa is alleen met de euro in staat de concurrentie van Azië te weerstaan.

Dr. W.F. van Eekelen

Oud-staatssecretaris (Europese Zaken, VVD)Den Haag

    • Oud-Staatssecretaris den Haag