Variant in gen zorgt ervoor dat iemand aardig overkomt

Of iemand meelevend reageert op problemen van een partner, kan zitten in één base in de reeks van drie miljard basen die samen de erfelijke code van een mens vormen. Mensen die op één plek de base G (guanine) in het DNA hebben, gedragen zich zichtbaar empathischer tegenover hun partner dan mensen bij wie op die plek A (adenine) zit. Het gen waarin die A-G-variant zit, bepaalt hoe het ‘knuffelhormoon’ oxytocine in een mensenlichaam werkt.

Oxytocine is goed voor het bevorderen van sociale interacties. Bij vrouwen schiet de productie ervan omhoog tijdens de bevalling en borstvoeding. Ook mannen maken het aan. Oxytocine is belangrijk bij vriendschappen, seks, moederbinding, vertrouwen, gulheid en empathie, al kan het naar vreemden agressie opwekken.

Mensen met de base G op de plaats van de A-G-variant vinden zichzelf empathischer dan mensen met een base A op die plaats, was uit eerder onderzoek bekend. Nu blijkt dat ook andere mensen dat kunnen zien, op héél korte filmpjes (20 seconden) waarin iemand met zijn partner een moeilijk gesprek voert. Canadese en Amerikaanse onderzoekers schreven er dinsdag online over in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

    • Nienke Beintema