uitgelicht

Den Haag, 04-09-06. In het Haagse Gemeentemuseum is men begonnen met het restauren van 'n Mondriaan . Publiek kan hier getuige van zijn. Overzichten en details. Foto Leo van Velzen NrcHb.
Den Haag, 04-09-06. In het Haagse Gemeentemuseum is men begonnen met het restauren van 'n Mondriaan . Publiek kan hier getuige van zijn. Overzichten en details. Foto Leo van Velzen NrcHb.

Film

Hulk (Ang Lee, 2003, VS). De Hulk, geïntroduceerd in een stripverhaal in 1962 en bekend geworden door de televisieserie, is voor de regisseur van Crouching Tiger, Hidden Dragon, Sense and Sensibility, The Ice Storm en Brokeback Mountain aanleiding om de grenzen en normen te onderzoeken van een volstrekt eigen universum. Hij laat zijn hoofdpersoon tijdens de begintitels zowel uit tekeningen als uit laboratoriumproeven geboren worden. Karakteristieke stripvormgeving leidt bij Lee tot veel extreme close-ups en uitsneden, splitscreens en een extreem perspectivische mise en scène. Met Eric Bana, Jennifer Connelly, Nick Nolte, Sam Elliott.RTL7, 20.30-23.10u.

Dr. T & the Women (Robert Altman, 2000, VS). Altman betoont zich een oude man in ensemblefilm met Richard Gere als gynaecoloog die een onbenullig soort bewondering koestert voor de vele vrouwen om hem heen. Ook met Helen Hunt, Farrah Fawcett, Laura Dern, Liv Tyler.RTL8, 20.30-23.00u.

1981 (Ricardo Trogi, 2009, Can). Zelfportret van de regisseur als elfjarige. In de zomer van 1981 verhuist de familie Trogi naar een sjieke buurt. Als ze er net wonen worden ze getroffen door de economische crisis. Na de vakantie voelt de jonge Ricardo zich slecht op zijn gemak: zijn klasgenoten lijken veel rijker dan hij. Om geaccepteerd te worden bedenkt hij een ander leven – vooral ook om indruk te maken op het meisje van zijn dromen. Met Nederlandse ondertiteling.TV5, 21.00-22.45u.

Every Girl Should Be Married (Don Hartman, 1948, VS). Komisch vehikel voor Cary Grant. Betsy Drake probeert kinderarts te strikken omdat zij in hem de ideale man ziet. In het echte leven zou zij een jaar later met Grant trouwen.Morgen, BBC 2, 12.35-14.00u.

Informatief

Het Klokhuis: De Stijl. De Stijl is een kunststroming met bekende schilders en ontwerpers als Rietveld en Mondriaan. Wat maakt iets typisch iets van De Stijl? Lisa Wade laat zien hoe je De Stijl kunt herkennen bij huizen, meubels en schilderijen.Ned.3, 18.23-18.45u.

Madagascar. Laatste aflevering van driedelige serie over de natuur op het eiland voor de zuidoostkust van Afrika. Het zuiden wordt gekenmerkt door een aantal merkwaardige landschappen: bossen met ‘omgekeerde bomen’ en bizarre rotswoestijnen. Het is er kurkdroog tijdens het grootste deel van het jaar. We volgen enkele dieren in hun strijd om de droogte te overleven tot de eerste regen verlossing brengt. Commentaar van David Attenborough.Canvas, 20.40-21.30u.

Sunny side of sex. Laatste aflevering van Sunny Bergmans vierdelige zoektocht naar de denkbeelden over seks bij vrouwen in verschillende delen van de wereld. Vanavond is zij in West-Bengalen bij de Baul, een religieuze groep met een geloof dat elementen bevat uit tantra, soefi, islam, vaishnavisme en boeddhisme. Hun rituelen zijn gericht op muziek en op de negen lichaamsopeningen en de sappen die daaruit worden afgescheiden. Sommige rituelen zijn geheim omdat die door buitenstaanders als schokkend zouden worden ervaren.Ned.3, 20.55-21.55u.

Days of our lives. Eerste van tweedelige documentaire over de Britse band Queen. De muzikanten zelf gidsen de kijker door een uitgebreid archief van veelal nooit eerder getoonde beelden. Dit eerste deel vertelt over de aanvankelijke spanningen binnen de groep, de problemen en onenigheden, de ruzies en de tijdelijke scheidingen, maar ook over het succes, de triomfen en de muzikale erfenis van de band, alles rijkelijk geïllustreerd met persoonlijke getuigenissen en concertbeelden van over heel de wereld.Canvas, 23.35-01.30u.

Amusement

Overspel. Slotaflevering. Pepijn krijgt zijn wraak: Willem staat terecht voor moord. Zowel zijn vrouw als zijn dochter getuigt tegen hem. Iris moet nu eindelijk definitief een keuze maken tussen echtgenoot en minnaar. Ned.1, 20.30-21.30u.

Children in Need rocks Manchester. Opnamen van een benefietconcert door o.a. Michael Bublé, Coldplay, Snow Patrol, Lady Gaga, James Morrison en Hugh Laurie.BBC 1, 21.00-23.00u.

Life’s too short. Tweede aflevering van komische, zogenaamde realityserie rond Warwick Davis, met Ricky Gervais en Stephen Merchant. Na een vernederend optreden bij een huwelijk tussen twee fans van Star Wars wordt Davis door Johnny Depp ingehuurd om research te doen voor een nieuwe filmrol.BBC 2, 22.30-23.00u.