Twee dagen zweetloos

Keuringsdienst van waardeNed. 3, 20.25-20.55 uur

De keuringsdienst van waarde gaat verhuizen. Het geestige kritische consumentenprogramma wordt komend jaar niet meer uitgezonden door de NTR, maar door de KRO. Ingrijpender is dat twee gezichtsbepalende makers, Teun van de Keuken en Roland Duong, vertrekken naar de VPRO voor De slag om Nederland.

Vanavond is er nog niets aan de hand. Als altijd onderzoekt het team hoe een product gemaakt wordt en wat erin zit. De keurmeesters willen het verschil weten tussen de Rexona deodorant voor 24 uur en die voor 48 uur. Een scheikundig proefje biedt snel uitkomst: evenveel werkzame stof in beide spuitbussen, namelijk één procent aluminiumzout.

Maar dat is een beetje saai, dus laat de dienst ook nog vijf proefpersonen gedeodoreerd tennissen en twee dagen lang zweten. Het okselzweet vangen ze op met ronde doekjes die ze naar Duitsland brengen. Daar ruiken vier onderzoekers in witte jassen aan de doekjes. Uitkomst: onbruikbare data want de controle-oksel is per ongeluk ook bespoten.

Echt schande wordt het dit keer niet. De deo werkt en is niet schadelijk. Volgens een dermatoloog deugt het spul ook wel, maar plakt de marketingafdeling er allemaal onzin op.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken