Twee dagen zonder zweet

None

Keuringsdienst van waardeNed. 3, 20.25-20.55 uur

De Keuringsdienst van waarde gaat verhuizen. Het geestige, kritische consumentenprogramma wordt komend jaar niet meer uitgezonden door de NTR, maar door de KRO. Ingrijpender is dat twee gezichtsbepalende makers, Teun van de Keuken en Roland Duong, vertrekken naar de VPRO voor De slag om Nederland.

Vanavond is er nog niets aan de hand. Als altijd onderzoekt het team hoe een winkelproduct gemaakt wordt en wat er in zit. De keurmeesters willen het verschil weten tussen de Rexona-deodorant voor 24 uur en die voor 48 uur. Een scheikundig proefje biedt snel uitkomst: er zit evenveel werkzame stof in beide spuitbussen, namelijk 1 procent aluminiumzout. Het verschil zit hem alleen in de prijs: één euro meer voor hen die twee dagen lang geen douche zien. Maar dat is een beetje saai, dus laat de dienst ook nog vijf proefpersonen gedeodoreerd tennissen en twee dagen lang zweten. Het okselzweet vangen ze op met ronde doekjes die ze naar Duitsland brengen. Daar zitten vier onderzoekers in witte jassen met ernstige gezichten aan de doekjes te ruiken. Uitkomst: onbruikbare data want de controleoksel is per ongeluk ook bespoten.

Echte schande wordt het dit keer niet. De deodorant werkt en is niet schadelijk. Dat er geen verschil is tussen de ééndagsdeodorant en die voor twee dagen blijft misleiding. Volgens een dermatoloog deugen de producenten wel, maar plakt de marketingafdeling er allemaal „kretologie en onzin” op.

    • Wilfred Takken