Turnbond: om de tafel

Na alle klachten van turnsters vindt de turnbond het tijd voor actie.

De turnbond KNGU wil misstanden in het vrouwenturnen aanpakken. Als reactie op een golf aan publiciteit is er op 30 november een bijeenkomst met trainers, voormalige turnsters, ouders en sportkoepel NOC*NSF, waar de reeks klachten wordt besproken. Met de uitkomsten hoopt de bond verbetering aan te brengen. De reactie van de bond volgt op publicaties in onder meer NRC Handelsblad en het magazine Helden van Frits en Barbara Barend. Nadat in dat magazine vier voormalige turnsters hun beklag hadden gedaan over de manier waarop zij tijdens hun actieve loopbaan zijn behandeld, kwamen daar afgelopen zaterdag in NRC forse beschuldigingen van Verona van de Leur bij.

Eerder had zij, evenals haar generatiegenoten Renske Endel, Gabriëlla Wammes en Suzanne Harmes, in Helden geklaagd over de ontoelaatbare mentale druk en vergaande fysiek behandelingen waaraan zij waren blootgesteld. Deze week kwam daar in Helden een verhaal met ernstige klachten van drie turnmoeders bij. De turnsters vinden dat zij te vaak werden uitgescholden, zich aan een rigide eetpatroon moesten onderwerpen, onnodig van toestellen werden getrokken en tegen de grond gesmeten. Daarnaast werden zij gemanipuleerd door trainers. Voorzitter Jos Geukers liet al weten dat de turnbond danig is geschrokken en bereid is naar oplossingen te zoeken. (NRC)