Syrië krijgt nog maar drie dagen van Arabische Liga

De Arabische Liga heeft de Syrische president Assad gisteren dieper in de problemen gebracht door zijn land als lid te schorsen en zijn regime drie dagen de tijd te geven om alle overheidsgeweld tegen betogers te staken. Anders komen er sancties. De Liga eist dat Damascus Arabische waarnemers toelaat die moeten waarborgen dat het Arabische vredesplan – onder andere terugtrekking van tanks uit de steden en vrijlating van politieke gevangenen – wordt uitgevoerd.

Omdat Rusland, een van de weinige Syrische bondgenoten, een resolutie tegen Syrië in de VN-Veiligheidsraad blokkeert, zullen Europese en Arabische landen vandaag een ontwerpresolutie indienen in de Algemene Vergadering. Volgens een woordvoerder van de Duitse VN-missie zijn behalve Duitsland ook Frankrijk en Groot-Brittannië bij de resolutie betrokken.

Diplomaten in New York zeiden dat verscheidene Arabische landen, waaronder Qatar en Saoedi-Arabië, overwegen de niet-bindende, en daarom voornamelijk symbolische resolutie te steunen. Het ontwerp veroordeelt de „ernstige en systematische schendingen van de mensenrechten” en eist „onmiddellijke beëindiging van alle geweld”.

Rusland stelde vandaag dat de internationale gemeenschap niet alleen de Syrische regering maar ook de oppositie moet oproepen het geweld te staken. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov wees erop dat de gisteren door de oppositie gemelde aanval door het ‘Vrije Syrische Leger’ op een complex van de inlichtingendienst van de luchtmacht bij Damascus „alles heeft van een werkelijke burgeroorlog”. Lavrov meent dat het vredesplan van de Arabische Liga aan die werkelijkheid moet worden aangepast. Rusland is van oudsher bondgenoot en wapenleverancier van Syrië.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, zou vandaag in Turkije overleg hebben over de toestand in Syrië. Zijn Turkse collega Davutoglu zei gisteren na beraad met de Arabische Liga in Rabat dat „de moorden op het Syrische volk niet kunnen voortduren. Het is onze verantwoordelijkheid een einde te maken aan de bloedbaden”. (Reuters, AP, AFP)

Opstand wordt burgeroorlog: pagina 10