Sterren Bolsjoi Ballet dansen elders verder

Natalja Osipova en Ivan Vasiliev, de grote publiekslievelingen van het Moskouse Bolsjoi Ballet, hebben maandag hun vertrek bij het grootste balletgezelschap ter wereld bekendgemaakt. Op 1 december dansen zij hun eerste voorstelling, een gala, bij het Mikhailovsky Theater in Sint-Petersburg.

Een onverwachte overstap, want het ballet van het Mikhailovsky kan zich noch in omvang noch in status meten met het Bolsjoi of het Mariinsky (Kirov) Ballet. „Niet eens naar de Parijse Opera, maar naar het Mikhailovsky!”, sneerde een woordvoerster van het Bolsjoi Ballet, dat door het vertrek van Osipova (25) en Vasiliev (22) een gevoelige klap te verduren krijgt. Het duo, in het dagelijks leven een stel, zorgt wereldwijd voor publiciteit, juichende recensies en een run op de kassa. De twee sterren zeggen vooral op zoek te zijn naar artistieke vrijheid. Bij het Bolsjoi worden zij te veel naar hun zin getypecast.

Waarschijnlijk heeft ook het feit dat de Spaanse choreograaf Nacho Duato, lange tijd een van de gezichtsbepalende dansers van het Nederlands Dans Theater, sinds kort artistiek directeur is van het gezelschap in Sint-Petersburg een rol gespeeld bij hun opmerkelijke overstap, die de Russische avondjournaals haalde.