Spijkers strooien

In de ogen van de gemeentelijke belastingdienst bestaan huishoudens uit ‘vervuileenheden’. Voor het gemak beperkt men de activiteit van mensen tot hun vermogens tot poepen en troepproductie.

Op dezelfde manier spreken economen altijd over ‘consumenten’. Mensen zijn wezens die zich volproppen en spulletjes kopen. En omdat ze dat het afgelopen kwartaal te weinig deden, komen er sombere crematiekoppen nu op tv verkondigen dat ze somber zijn.

Bij RTL Z kwam Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) verklaren: „Iedereen zal nu wel doorhebben dat de bezuinigingen nodig waren.”

Interessante reactie. Want waarom hebben onze zestien miljoen vervuileenheden zich sinds augustus minder volgepropt dan gewoonlijk? Slecht weer, Griekse dreiging, mogelijk… maar kan het, heel misschien ook iets te maken hebben met de kabinetsbezuinigingen, die na de zomer pas echt concreet zijn geworden?

„Iedereen zal nu wel doorhebben dat de bezuinigingen nodig waren.” Ik hoor niet bij die iedereen en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) evenmin. Dat waarschuwde gisteren dat het kabinet blind is voor de sociale gevolgen van de bezuinigingen.

De Jager is een autobandenverkoper die ’s nachts spijkers op de weg strooit. „Iedereen zal nu wel doorhebben dat ze nieuwe banden nodig hebben.”

Wat De Jager wil verkopen: extra bezuinigen wegens de eurocrisis. Het verkooppraatje: het dichtdraaien van de geldkraan presenteren als de enige en vanzelfsprekende remedie (‘iedereen zal nu wel doorhebben…’).

Als we níet hadden bezuinigd, zo impliceert De Jager, dan was de economie nog veel verder gekrompen.

Als u, vervuileenheid-annex-consument, méér geld had overgehouden om te besteden, dan had u… nóg minder geconsumeerd en vervuild.

Snoeien om te groeien, is de reclameslogan voor dit wonderlijke principe. Leeghalen om te vullen. Dempen om te versterken. Vasten om aan te komen.

„Iedereen zal nu wel doorhebben dat de bezuinigingen nodig waren.”

Laat jullie, lieve vervuileenheden, niet inpalmen door zulke irreële kolder. Iedereen zal nu wel doorhebben dat die bezuinigingen onnodig zijn.

Christiaan Weijts

    • Christiaan Weijts