SNS geeft winstalarm en versterkt kapitaal

Bank en verzekeraar SNS Reaal heeft besloten haar winstdoelstelling volledig los te laten. De ambitie om op de middellange en lange termijn jaarlijks 400 miljoen euro winst te maken „staat onder druk” door de onrust op de financiële markten en de verslechterende economische vooruitzichten. De financiële instelling ziet er van af om een nieuw winststreven te formuleren „gezien de volatiele en uitdagende marktomstandigheden”.

Dat maakte SNS Reaal (balanstotaal 131 miljard euro, 7.000 werknemers) vanochtend bekend. De bank en verzekeraar kondigde tegelijkertijd aan haar balans te willen versterken. Dat is nodig om te voldoen aan strengere eisen van de kapitaalmarkt en het streven van SNS Reaal om de ontvangen noodhulp van de Nederlandse staat terug te betalen.

SNS Reaal ontving in de kredietcrisis van 2008 staatssteun, net als ING en Aegon. De financiële instelling kreeg een kapitaalinjectie van 750 miljoen euro waarvan ruim een half miljard euro nog moet worden terugbetaald. Aegon heeft alles al terugbetaald en ING een groot deel. SNS Reaal streeft ernaar om de noodhulp zo snel mogelijk weer terug te betalen.

Bij de kapitaalversterking die vanochtend is aangekondigd, kunnen obligatiehouders van SNS Reaal hun stukken ruilen voor leningen die iets meer risico en rendement geven. Het gaat om 0,7 miljard aan obligaties.

SNS Reaal behoorde vanochtend tot de grootste dalers op de Amsterdamse effectenbeurs. Het aandeel noteerde rond het middaguur 4 procent lager op 1,70 euro. De Midkap-index van middelgrote ondernemingen, waarvan SNS deel uitmaakt, noteerde op dat moment 1,5 procent lager op 444 punten.