Schultz: ik ben de baas over het spoor

Den Haag, 24-11-2010. Drs. Melanie H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus, minister van Infrastructuur en Milieu. Minister Schultz van Haegen: de staat heeft het uiteindelijk voor het zeggen. Foto NRC / Leo van Velzen

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) voelt er niets voor de splitsing van NS en ProRail terug te draaien. Dat zei de bewindsvrouw vandaag tijdens een verhoor in de Tweede Kamer over het spoorbeleid van de afgelopen jaren, schrijft persbureau Novum.

Schultz van Haegen zei dat ze de baas is over het spoor.

“Als je kijkt naar alle formele rollen dan heeft de staat het uiteindelijk voor het zeggen”, aldus de minister.

De bewindsvrouw vindt niet dat het haar aan regie ontbreekt, bijvoorbeeld over ProRail. Er zijn volgens haar duidelijke afspraken gemaakt en de spoorbeheerder hoeft daarom niet te worden gereorganiseerd tot een soort Rijkswaterstaat.

“Ik ga niet de hele organisatiestructuur veranderen maar wel kijken wat niet klopt.”

Maandelijks overleg met ProRail bevalt minister goed

Zo heeft zij de informatievoorziening voor de reizigers weggehaald bij ProRail en ondergebracht bij de NS. Ook heeft ze de lijntjes met de spoorbeheerder korter gemaakt; sinds deze zomer overlegt ze maandelijks met de directeur van ProRail.

“Dat bevalt mij heel goed.”

Eerder op de dag betoogde Schultz’ voorganger Karla Peijs (CDA) dat het onverstandig was om de NS en ProRail te splitsen. Haar directe voorganger Camiel Eurlings (CDA) pleitte ervoor om er scherp op toe te zien dat ProRail zich aan zijn kerntaak houdt.

“Geen fratsen”, zei hij.

    • Marije Willems