Rusland wil senator Tiny Kox weren

Het Russische Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend tegen twee leden van een waarnemersmissie van de Raad van Europa (PACE). De missie woont op 4 december de Russische parlementsverkiezingen bij.

Het betreft de Nederlandse SP-senator Tiny Kox, voorzitter van de missie, en de Zweedse Marietta de Pourbaix-Lundin. Beiden waren vorige week met een kleine delegatie in Moskou om voorbereidende gesprekken te voeren met de deelnemende partijen.

Het onderzoek vindt plaats op verzoek van de voorzitter van de Centrale Kiescommissie Vladimir Tsjoerov. Hij heeft het OM en het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verzocht uit te zoeken of de delegatieleden de wet hebben geschonden.

Tsjoerov kwam in actie nadat een lid van het hoofdbestuur van regeringspartij Verenigd Rusland, Roeslan Gattarov, zei dat aan beide waarnemers geen accreditatie zou moeten worden verleend. Kox en Pourbaix-Lundin zouden de wet hebben overtreden door als toekomstige waarnemers aan de vooravond van de verkiezingen al kritiek te leveren.

Op een persconferentie in Moskou, afgelopen vrijdag, had Kox zich op voorzichtige wijze uitgelaten over de beperkte mogelijkheden voor andere partijen dan Verenigd Rusland om campagne te voeren. Ook zei hij met mensen te hebben gesproken, die vreesden voor manipulatie van de stembusuitslagen.

Het Zweedse delegatielid Mariette de Purbe-Lundin kwam met concretere kritiek. Zo merkte ze op dat de verkiezingsaffiches van Verenigd Rusland sprekend lijken op de posters van de Centrale Kiescommissie. „Dat zou niet zo moeten zijn”, zei ze.

Volgens Tsjoerov was de delegatie in Rusland op bezoek zonder een officiële status te hebben of geaccrediteerd te zijn. In werkelijkheid was de delegatie naar Moskou gekomen op uitnodiging van parlementsvoorzitter Boris Gryzlov. Zaterdag zei Kox dat als een van de missieleden de toegang tot Rusland wordt geweigerd de hele delegatie van veertig waarnemers niet naar de verkiezingen gaat.

    • Michel Krielaars