Rente Spaanse staatsobligaties op recordhoogte - ‘het gaat niet goed’ in eurozone

Caption: View of Madrid's Stock Exchange taken on November 15, 2011 in Madrid. Spain paid sharply higher borrowing rates of more than five percent in a 3.158-billion-euro bond issue, its central bank said, amid fears it will succumb to eurozone financial instability. The central bank has warned that Spain's economic growth was anaemic in the third quarter of 2011 and economists have warned it risks falling back into recession next year. AFP PHOTO / CRISTINA QUICLER De Madrid Stock Exchange afgelopen dinsdag. Vandaag bereikte de rente op Spaanse staatsobligaties een recordhoogte van bijna zeven procent. Foto AFP / Cristina Quicler

De rente op vandaag geveilde Spaanse staatsobligaties ter waarde van 3,56 miljard euro steeg tot een recordhoogte van bijna zeven procent. Dat is sinds 1997 niet meer voorgekomen en het percentage is voor het land onbetaalbaar op de lange termijn.

Op 20 oktober, bij de laatste veiling van Spaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar, stond de rente nog op 5,43 procent, meldt persbureau AP. De hoge rente weerspiegelt het wantrouwen van beleggers in de Spaanse economie en dat het risico groter is geworden dat het land niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen die verbonden zijn aan de schuldenpapieren.

Toen de rentes op Griekse, Portugese en Ierse staatsobligaties de kritische grens van zeven procent bereikten moesten deze landen vragen om financiële hulp van de eurozone. Ook de rente op Italiaanse staatsobligaties bereikte eerder deze maand de zeven procent, en vandaag weer, alleen was dat de rente die beleggers onderling elkaar rekenden en ging dat niet om nieuwe obligaties.

Dat de Spaanse schuldenpapieren nu tegen een recordrente worden uitgegeven zorgt voor een grote last voor de Spaanse overheid omdat het beleggers nu veel meer moet uitbetalen voor het lenen van geld. Op korte termijn is dat geen probleem, zegt economieredacteur Melle Garschagen, maar als de rente hoog blijft wordt het een groot probleem. Garschagen:

“De rente op eerder uitgegeven Spaanse obligaties stijgt nu ook, net als die op Franse, Italiaanse en Nederlandse schuldenpapieren. Dit zal waarschijnlijk doorgaan, want er is nog geen zicht op een oplossing voor de problemen in de eurozone. Je kunt rustig zeggen dat het niet goed gaat.”

Volgens Garschagen vertonen de markten “hevigere en grotere bewegingen” dan een week geleden. Dat komt omdat er nog altijd geen oplossing voor de schuldencrisis is. Garschagen:

“Het Europese noodfonds EFSF moet worden vergroot naar 1.000 miljard euro, maar is daarvoor afhankelijk van beleggers buiten de eurozone die daar tot nu toe weinig in zien. De ECB zou kunnen ingrijpen door de geldpers aan te zetten en obligaties op te kopen om de rente te drukken, maar dat zou volgens critici als Duitsland laten zien dat landen een vrijbrief krijgen voor slechte begrotingen en zorgt bovendien voor een hogere inflatie. Duitsland stuurt aan op strengere controle op de begrotingen van eurolanden en is, ook historisch, sterk gekant tegen hyperinflatie. Frankrijk wil juist graag zijn triple-A rating behouden en stuurt dus aan op het opkopen van obligaties door de ECB. In het vergroten van de garantiestelling van de eurolanden voor het EFSF ziet Parijs ook niets, dat betekent dat het meer geld beschikbaar moet stellen voor het fonds en dat zorgt bijna zeker voor een afwaardering van de kredietwaardigheid van Frankrijk.”

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis