Red de neushoorn, maak de handel in hoorn legaal

De hoorn groeit in twee jaar weer aan. Je kunt het dus oogsten en het dier in leven houden.

De neushoorn staat op uitsterven, koppen de kranten. De oplossing volgens Zuid-Afrikaanse jagers? Legalisering van de handel in de in Azië zo fel begeerde hoorn van het oerbeest.

„Heeft het geen economische waarde, dan kun je het niet behouden”, luidt de simpele theorie van Dr. Herman Els, hoofd natuurbehoud van de Suid Afrikaanse Jagters en Wildbewaringsvereniging. „De hoorn groeit in twee jaar weer aan. Dus je kunt regelmatig oogsten en het dier gewoon in leven houden.” 90 procent van de nog resterende 20.000 neushoorns in de wereld leeft in Zuid-Afrika. In 2011 zijn al meer dan 350 neushoorns om de hoorn gestroopt. Dinsdag onderschepte de douane in Hongkong nog een lading van 33 hoorns en ivoor ter waarde van 1,6 miljoen euro.

„Begin vorige eeuw was de neushoorn écht bijna uitgestorven”, vertelt Els. Toen de apartheidsregering in de jaren zestig privébezit van wilde beesten en dus de handel toestond, fokten boeren in het land vrijwel uitgestorven exotische dieren als de bergzebra, de bontebok en dus ook de neushoorn weer tot leven.

Eerder deze maand luidde het Wereldnatuurfonds de noodklok: in 2011 zijn in Zuid-Afrika tot nu toe al meer neushoorns omgelegd dan in heel 2010. Maar wie tussen 55.000 en 155.000 dollar neerlegt, mag nog altijd legaal op neushoorns jagen. Het Zuid-Afrikaanse natuurbeheer heeft die jacht op grootwild hard nodig om de parken te onderhouden. In de industrie gaat jaarlijks naar schatting 700 miljoen euro om. Werden tot 2004 gemiddeld nog zo’n 36 vergunningen voor de plezierjacht op neushoorns afgegeven, in 2009 waren dat er meer dan 100.

In China, Thailand en vooral Vietnam wordt neushoornhoorn geneeskrachtige en potentieverhogende kwaliteiten toegedicht. In Vietnam levert een kilo vermalen hoorn 50.000 dollar op. Dat is meer dan goede kwaliteit cocaïne of, bijvoorbeeld, goud.

De regering van president Zuma overweegt nu een tijdelijk verbod op de legale neushoornjacht. Maar dat zou het probleem van de illegale jacht alleen maar groter maken, denkt Els. Wat hem betreft brengt de Zuid-Afrikaanse overheid nu eerst gecontroleerd de in de afgelopen jaren opgebouwde voorraad hoorns van overleden neushoorns (waarde circa 500 miljoen euro) op de markt, waarna de prijs daalt en de boeren aan het fokken kunnen. (NRC)