Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

PVV’er Dion Graus pleit na ‘animal cops’ voor ‘perspolitie’

PVV-Tweedekamerlid Dion Graus, 2007. Foto NRC / Roel Rozenburg
PVV-Tweedekamerlid Dion Graus, 2007. Foto NRC / Roel Rozenburg PVV-Tweedekamerlid Dion Graus, 2007. Foto NRC / Roel Rozenburg

Hij gebruikte het woord onlangs al op tv: rioolratten. Dion Graus heeft een hart voor alle dieren, behalve die beesten in het riool. Ofwel: journalisten die hem onwelgevallige stukjes schrijven.

In een Kamerdebat over de inspectie van de veesector werd de PVV’er gisteren opvallend concreet: “Mevrouw Marcia” [Nieuwenhuis (Twitter)] en haar “roddelkrantje De Pers”.

De “hufterigheid” en de “schofterigheid” van de journalisten die zijn dierenpolitie al enige tijd gratuit aanvallen, zo vervolgde Graus, daar “zou de Kamer toch eens iets aan moeten doen”. Eigenlijk, zei hij, zou er naast zijn dierenpolitie “ook een soort perspolitie” moeten komen.

Nieuwenhuis reageerde vanochtend op Twitter op de ‘perspolitie’ van Graus:

Twitter avatar m_nieuwenhuis Marcia Nieuwenhuis Overigens heeft “Mevrouw Marcia van dat roddelkrantje De Pers” de stukken die ten grondslag lagen aan dat verhaal verkregen via de #Wob.

De Pers-journaliste schreef op 5 oktober dat de zogenoemde ‘animalcops’ alleen zullen worden ingezet bij mishandeling van huisdieren in plaats van dieren in de agrarische sector, waarvoor zij bedoeld waren.

De vijfhonderd animalcops zullen zich vooral richten op huisdieren, terwijl gedoogpartner PVV er juist voor pleitte dat de dierenpolitie ook mishandeling in de landbouw zou aanpakken [...] In de nota Dierenpolitie van het ministerie van Veiligheid en Justitie staat dat er ‘geen inhoudelijke redenen’ zijn om de dierenpolitie in te zetten in de ‘agrarische bedrijfstak’. Dierenmishandeling van landbouwhuisdieren en productiedieren blijft een taak van de inspecties. ‘De dierenpolitie zou zich moeten beperken tot de opsporing van dierenmishandeling bij huisdieren, en dieren die ingezet worden bij de ‘gewone’ criminaliteit (bijvoorbeeld de illegale honden- en hanengevechten).

‘Graus veegt in het openbaar z’n poeperd af met de Grondwet’

In reactie op deze unieke oproep van Graus aan collega-wetgevers iets aan de persvrijheid te doen, reageerden sommige collega’s lacherig, anderen keken gegeneerd een andere kant op. De voorzitter meldde Graus, die terloops ook nog even PvdA-wethouder Lodewijk Asscher voor “klaploper” uitschold en zijn gal spuwde over dierenmishandelend “Oostblokgespuis”, dat de pers niet onderwerp van debat was.

Tweede Kamerlid Partij voor de Dieren Esther Ouwehand:

Twitter avatar estherouwehand Esther Ouwehand Zo. Nu pleit Graus voor een perspolitie (boos dat journalisten de waarheid opschrijven: dierenpolitie doet niets aan bioindustrie) #PVV

Ook De Pers-hoofdredacteur Jan-Jaap Heij reageerde op de “schandalige” uitspraak van Graus. Heij:

“Meneer Graus veegt hier in het openbaar z’n poeperd af met de Grondwet en de vrijheid van meningsuiting. Een volksvertegenwoordiger wil de politie afsturen op een krant die een stuk afdrukt dat hij niet leuk vindt, ik vind het echt volkomen schandalig. Je mag toch hopen dat Wilders die imbeciel nu een keer uit z’n fractie gooit, anders moet zijn partij echt eens van naam gaan veranderen.”

Het toeval wilde dat de PVV, die officieel juist een verruiming van de meningsvrijheid voorstaat, bijna gelijktijdig met de uitspraken van Graus in het Europees Parlement eiste dat de Europese Commissie een documentaire vrijgeeft die ze volgens de PVV “onder het tapijt veegt”.

Het gaat om filmbeelden over het lot van verkrachte vrouwen. De EU zegt dat de film niet kan worden vrijgegeven, omdat slachtoffers herkenbaar in beeld komen. Dat brengt hen in gevaar. PVV-fractievoorzitter in het Europees Parlement Laurence Stassen gelooft niet dat dit het argument is om de film niet vrij te geven. Zij denkt dat de EU wil voorkomen dat de documentaire ‘de ware aarde van de islam’ toont. “Dit is censuur”.

Update 12.07 uur: PVV-Kamerlid reageerde zojuist als volgt op Twitter:

Twitter avatar HeroBrinkman Hero Brinkman Perspolitie van Dion Graus was een grapje. Waar is de humor bij de linkse media gebleven?

Update 16.09 uur: Graus reageerde vanmiddag tegenover NRC op het voorval. “Ik maakte gewoon een grapje. Ik zei dan ook onmiddellijk aan de voorzitter: het is mijn portefeuille niet, ik ga er helemaal niet over.” Voor iemand die gewoon een grapje maakte, leek hij toch wel echt kwaad woensdag? “Nou, ik ben gewoon een zuurpruim”.