Pop-Up

Pop-Ups komen op als poepen. En dan heb ik het niet over die hinderlijke boodschappen die je computerscherm bevlekken, vouwwagens die kunnen worden uitgeklapt of kunstig geknipte kastelen die uit een sprookjesboek verrijzen, maar over ‘tijdelijke’ winkels. In de mode en de kunst was het de laatste jaren al bon ton, maar nu heeft ook de wijnbranche het fenomeen ontdekt.

Innovator Grapedistrict opende in 2009 al een tijdelijke Bubbly Store in de hoofdstedelijke glamour koopgoot de P.C. Hooftstraat, om tijdens de opening vooral klachten te krijgen van de aanpalende modepaleisjes. De belletjes uit de bellenblaasmachine, die vanwege de verhoging van de feestvreugde was geplaatst, werden lastig bevonden door de clientèle.

In het najaar van 2010 werd om de hoek, op de Van Baerlestraat, de eerste Ruinart Champagne winkel ter wereld geopend. Maar ook die was niet bedoeld als ‘blijverdje’. La Boutique Ruinart afficheerde zichzelf als Pop Up boutique en opende slechts zijn flessen en zijn deuren tot en met 31 december. Hoe toepasselijk…

Ook het wat minder gereputeerde champagnemerk ZARB liet destijds tijdelijk van zich horen in de hoofdstad met een mini-shopje in de Amsterdamse Berenstraat.

Nu is het poppen van de champagnekurken wellicht wat verstild, dat wil niet zeggen dat het Pop-Up initiatief een stille dood is gestorven. Zo opent vanmiddag om vier uur in Café Cox de Pop-Up Winebar de flessen. Op de Amsterdamse Marnixstraat 429 worden tot en met Kerst veertig ‘betaalbare en onbetaalbare’ wijnen per glas uit The Modular geserveerd, een nieuw by-the-glass wijnschenksysteem.

Overigens lijkt het nu alsof deze deeltijdwinkels slechts een Amsterdamse aangelegenheid zijn. Maar ook de stad Utrecht is in de parttime wijn-retail gestapt. Aanstaande zondag, 20 november, opent de tijdelijke winkel van Wijnhandel Besseling met een officiële openingsborrel van 16.00 tot 20.00 uur.

Volgens de initiatiefnemers is het de bedoeling om tot 1 februari op het adres Donkere Gaard 9 gevestigd te blijven. Maar blijkt het een succes dan behoort een verlenging van de periode met een aantal maanden tot de mogelijkheden. De permanente Pop-Up lijkt nog slechts een kwestie van tijd.

    • Harold Hamersma