‘Palestijnen zien af van lidmaatschap VN in ruil voor belastinggelden’

Caption: Palestinian President Mahmoud Abbas gestures as he speaks during an event marking the 7th anniversary of the late Palestinian leader Yasser Arafat in the West Bank city of Ramallah November 16, 2011. REUTERS/Mohamad Torokman (WEST BANK - Tags: ANNIVERSARY POLITICS) De Palestijnse president Mahmoud Abbas zou bereid zijn om het verzoek tot een volledig lidmaatschap van de Verenigde Naties opt te schorten in ruil voor de uitbetaling van belastinggeld door Israël. Foto Reuters / Mohamad Torokman

De Palestijnse Autoriteit zou bereid zijn om de pogingen om een volledig lidmaatschap van de Verenigde Naties te bemachtigen op te schorten tot januari in ruil voor het ontvangen van ingehouden belastinggelden van Israël en financiële hulp van de Verenigde Staten.

De speciale gezant van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, Isaac Molho, zou dinsdag in Londen dit voorstel in het geheim besproken hebben met vertegenwoordigers van het Witte Huis. Dat meldt de Israëlische krant Ha’aretz op basis van bronnen binnen de regering van Netanyahu.

Naar alle verwachting hebben de Palestijnen te weinig steun binnen de VN-Veiligheidsraad om erkend te worden als onafhankelijke staat, bovendien hebben de VS al aangegeven de stemming te vetoën. Op 31 oktober verkregen de Palestijnen wel een lidmaatschap van cultuurorganisatie UNESCO, waarop Israël besloot de bouw van nieuwe woningen op bezet gebied te versnellen.

Na de lidmaatschapsaanvraag van de Palestijnse president Mahmoud Abbas schortte Israël de betaling van de douanetarieven op aan de PA. In juli besloot Jeruzalem daar ook al toe, wat ervoor zorgde dat Palestijnse ambtenarensalarissen niet meer uitbetaald konden worden. Om een dergelijk scenario te voorkomen zou Abbas ook bereid zijn om aanvragen voor lidmaatschap van de Wereld Gezondheidsorganisatie en de Wereld Handelsorganisatie volledig te laten varen, laat een Europese diplomaat weten aan Ha’aretz.

    • Hans Klis