Overlopers doden 20 agenten Syrische inlichtingendienst

Syrische deserteurs verklaarden gisteren op video burgers te zullen beschermen en geheime diensten aan te vallen. Foto Reuters

Overlopers uit het Syrische leger hebben bij een aanval op een groot complex van de inlichtingendiensten twintig agenten gedood. De aanval op het terrein van de luchtmacht in Hasrata is het eerste grote doelwit in acht maanden opstand tegen president Assad.

Een deelnemer aan de aanval zegt dat er mortiergranaten gebruikt zijn. De Syrische autoriteiten hebben de aanval en de doden niet bevestigd. Volgens Reuters kwamen veiligheidstroepen direct in actie voor vergelding op buurtbewoners en oppositietroepen.

Een inwoner van Hasrata, een voorstad van Damascus, zegt dat de aanval tien minuten duurde en dat aan de kant van de overgelopen militairen geen doden vielen. Onduidelijk is wanneer de bestorming plaatsvond, maar Reuters weet wel te melden dat in de afgelopen 24 uur ongeveer zeventig mensen zijn gearresteerd door lieden van de luchtmachtinlichtingendienst. Ze zouden hierbij diverse huizen hebben overvallen en winkels hebben vernield.

De dienst is samen met de militaire inlichtingendienst verantwoordelijk voor het voorkomen van het overlopen van soldaten. Ze komen veelvuldig in actie bij het neerslaan van de opstand die volgens de VN al 3.500 levens eiste. Berichten uit Syrië zijn nauwelijks te controleren omdat het regime van Bashar al-Assad geen buitenlandse media toelaat.

    • Jules Seegers