Eis OM: boete van twee miljoen tegen Trafigura

Het afvalschip Probo Koala op archiefbeeld.
Het afvalschip Probo Koala op archiefbeeld. Foto AFP / Raigo Pajula

Het Openbaar Ministerie eist een boete van twee miljoen euro tegen oliebedrijf Trafigura in het hoger beroep in de zaak rond het afvalschip Probo Koala. Dat meldt Novum.

Het door het olieconcern gehuurde schip Probo Koala bracht enkele jaren geleden 500 ton vervuild afval via Amsterdam naar Ivoorkust, waar het spul werd overgedragen aan een lokale afvalverwerker, APS. De stank van het mengsel van loog en benzine leidde tot paniek en gezondheidsklachten. Tegen APS heeft het OM een boete van 150.000 euro geëist.

Het proces gaat niet over de dumping, maar betreft een eerdere poging van Trafigura om het afval in Amsterdam van de hand te doen. Het werd als gewoon waswater van een olietanker aangeboden bij afvalverwerker APS. Toen die merkte dat de ‘slops’ zwaar vervuild waren en een hoge prijs bedong voor verwerking, heeft de Probo Koala het – onder protest van de milieudienst maar met toestemming van de gemeente Amsterdam – weer aan boord genomen en naar Afrika gebracht. Trafigura is in eerste aanleg veroordeeld voor die export en voor het verzwijgen van het schadelijk karakter van het afval.

Ook de gemeente Amsterdam staat weer terecht. Samen met APS ontliep de gemeente strafoplegging in eerste aanleg maar zij staan opnieuw terecht voor het terugpompen van het afval en het verlenen van toestemming daarvoor.