Ode aan sneeuw en liefde

muziek

popKate Bush: 50 Words For Snow ****

Tijdens het opnieuw opnemen en mixen van oude nummers voor haar cd The Director’s Cut, die afgelopen mei verscheen, nam Kate Bush ook een aantal nieuwe liedjes op, nu uitgebracht onder de naam 50 Words For Snow. De cd laat een andere kant van Kate horen dan we gewend zijn: zonder uitvoerig bewerkte instrumentaties, voor haar doen ingetogen.

De zeven lange tracks worden gedomineerd door haar nogal bonkige pianospel waar af en toe castagnetten of brommende cello’s doorheen klinken. Bush’ zang klinkt bijna als een jazzimprovisatie.

Opener Snowflake is een prachtige ode aan sneeuw en liefde. Bush’ voorkeur voor ronkende mannenstemmen blijkt uit de samenwerking met Elton John, in de ballade Snowed In At Wheeler Street. Humoristisch is het nummer dat meteen de nogal melige cd-titel rechtzet: Bush liet acteur Stephen Fry (die op de BBC onlangs een taalprogramma presenteerde) vijftig woorden voor sneeuw opsommen, waarbij ze hem tussendoor aanmoedigt (‘come on man, you’ve got 44 to go’), en Fry zich onverstoorbaar heenbijt door woorden als ‘faloop’njoompoola’ en ‘meringuepeaks’, om op nummer 50 te eindigen bij ‘snow’.

    • Hester Carvalho