Nou

Sinds enige tijd is ‘oké’ het nieuwe ‘ja’ (In deze vorm bijvoorbeeld: „Ik heb griep.” „Oké.”) Maar wat is dan het nieuwe ‘nee’? Diepgravend onderzoek heeft uitgewezen: het nieuwe ‘nee’ is ‘nou’. Sinds enige tijd is ‘nou’ het nieuwe ‘nee’ „Ga je mee naar de supermarkt?” (moeilijke blik) „Nou…” Laat maar, denkt de vragensteller, ik

Sinds enige tijd is ‘oké’ het nieuwe ‘ja’ (In deze vorm bijvoorbeeld: „Ik heb griep.” „Oké.”) Maar wat is dan het nieuwe ‘nee’? Diepgravend onderzoek heeft uitgewezen: het nieuwe ‘nee’ is ‘nou’.

Sinds enige tijd is ‘nou’ het nieuwe ‘nee’

„Ga je mee naar de supermarkt?”

(moeilijke blik) „Nou…”

Laat maar, denkt de vragensteller, ik ga wel alleen. De nou-zegger hoeft niet eens meer een reden te verzinnen, want ‘nou’ is ‘nee’.

‘Nou’ is trouwens nog veel meer. ‘Nou’ kan een aansporing zijn om een bekentenis te doen. „Wie heeft die ruit ingegooid? Nou?”

‘Nou’ kan een manier zijn om te doen alsof een gesprek vloeiend verloopt. „Vind jij democratie as such ook zo’n overschat begrip?”

„Nou, ik vind het vooral belangrijk dat we het een beetje leuk houden met z’n allen.”

‘Nou’ wordt vaak zeurderig/beschuldigend gebruikt, dan wordt het uitgesproken als ‘nouhou!’ Interessant hierbij is dat het soms mogelijk is de ‘zeuruitrek’ (ik denk niet dat dit de officiële term is) te transporteren naar het woord erna: „Wat gaan we nou doehoeoeoen…”

Daarnaast kan ‘nou’ een berustende vorm van afkeuring zijn. „Nou. Meneer is weer lekker met zijn modderschoenen over het witte tapijt gelopen. Kan ik weer fijn aan de slag.”

‘Nou nou’ en ‘nou nou nou’ kunnen gebruikt worden om de rust in een verhitte discussie te doen weerkeren. „Je hebt nooit van me gehouden!”

„Nou nou, dat is óók weer een beetje cru gesteld. Ik voel heus wel een zekere affectie.”

„Een zekere affectie? Een zekere affectie?!”

„Nou nou nou.”

Als alles al geëscaleerd is, er een pijnlijke stilte is gevallen, kan ‘nou’ de perfecte opstart zijn om weer wat normaliteit te proberen te bewerkstelligen.

„En anders kunnen jullie dat hele kerstdiner ook op jullie buik schrijven!”

„… Nou… Iemand nog soep?”

Het positiefste dat je met ‘nou’ kunt zeggen is trouwens ‘nou en of!’ Drie woorden die je nooit met elkaar in verband zou brengen. En samen brengen ze een sfeer van padvinderachtige levenslust. „En gáán we die top van die berg bedwingen? Nou en of!”

Nou anyway, ‘nou’ is een handig woord. Het heeft van zichzelf nou weinig betekenis, maar je kunt er je uitspraken nou wel een extra smaakje mee geven.