Notitieblok Tagore moet kleine twee ton opleveren

De president van India Pratibha Devisingh Patil (links) en de Zwitserse politica Micheline Calmy-Rey onthullen een standbeeld van Rabindranath Tagore tijdens een plechtigheid in de universiteit van Lausanne op 4 oktober dit jaar (Foto AFP)

Een notitieblok met twaalf gedichten en twaalf liedteksten van de Bengaalse schrijver en dichter Rabindranath Tagore wordt volgende maand bij Sotheby’s in New York geveild. Het moet 250.000 dollar (185.500 euro) opleveren.
Het notitieblok uit 1928 verkeert volgens Marsha Malinowski, manuscriptexpert van Sotheby’s, in een uitstekende staat. “Het is goed geconserveerd gebleven, het is sinds de vijftiger jaren in een kluis bewaard.”

Tagore (1861-1941) was in 1913 de eerste Aziaat die de Nobelprijs voor Literatuur won. Hij gaf het notitieblok aan een vriend, die tevens een beschermheer van hemwas.

Het boekje is 152 pagina’s dik, waarvan er 34 zijn beschreven. Sotheby’s verwacht dat er veel interesse voor zal zijn van Indiërs, voor wie Tagore een held is. Hij voerde campagne voor de Indiase nationale beweging, schreef de volksliederen van zowel India en Bangladesh en was een goede vriend van Mahatma Gandhi.

Tagore werd in 1915 door de Britse regering geridderd, maar hij stond die onderscheiding vier jaar later af in protest tegen het optreden van de Britten in India.

De huidige eigenaar van het notitieblok is een afstammeling van de bevriende beschermheer van Tagore. Hij laat het geschrift juist nu veilen vanwege de hoge prijzen die in een recent verleden zijn betaald voor Tagores schilderijen en om aandacht te vestigen op het feit dat Tagore 150 jaar geleden werd geboren.

    • Sebastiaan Kort