Nieuwe Italiaanse regering wint eerste vertrouwensstemming

Italian Prime Minister Mario Monti takes place for a session of the Senate prior a confidence vote on November 17, 2011 in Rome. Prime Minister Mario Monti laid out radical economic reforms on Thursday aimed at cutting Rome's huge debt mountain, boosting growth and preventing Italy from dragging down the eurozone. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Italian Prime Minister Mario Monti takes place for a session of the Senate prior a confidence vote on November 17, 2011 in Rome. Prime Minister Mario Monti laid out radical economic reforms on Thursday aimed at cutting Rome's huge debt mountain, boosting growth and preventing Italy from dragging down the eurozone. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI De nieuwe Italiaanse premier Mario Monti kan bijna aan de slag. Foto AFP / Alberto Pizzoli

De nieuwe Italiaanse regering heeft een eerste cruciale vertrouwensstemming gewonnen in de Senaat. De nieuwe Italiaanse premier Mario Monti kreeg de steun van 281 van de 315 senatoren.

De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden stemt morgen over de nieuwe regering, die bijna uitsluitend bestaat uit technocraten.

Monti, die benoemd werd als opvolger van Berlusconi, staat voor de zware taak om pijnlijke bezuinigingen en hervormingen door te voeren die de Italiaanse schuldencrisis moeten bezweren.

Monti overweegt extra bezuinigingen

Eerder vandaag sprak Monti voor het eerst het parlement toe. De beslissingen die Italië de komende weken neemt zullen bepalend zijn voor de toekomst van de euro. Daarom zal het Italiaanse kabinet ernaar streven om “stevige” en “eerlijke” bezuinigingen en hervormingen door te voeren om de Italiaanse economie uit het slop te halen, zo zei hij. Monti wil zich de komende weken richten op het bestrijden van belastingontduiking, de verbetering van het Italiaanse onderwijs, de overbelaste sociale zekerheid en het hervormen van de banenmarkt.

Daarnaast zei de nieuwe premier extra bezuinigingsmaatregelen te overwegen om, in tegenstelling tot zijn voorganger Silvio Berlusconi, wel aan de verplichtingen van de Europese Unie te voldoen en het land er weer bovenop te krijgen. De financiële markten zijn nog altijd wantrouwend over het herstel van Italië. De rente op Italiaanse staatsobligaties bereikte eerder deze maand de zeven procent, en vandaag weer, alleen was dat de rente die beleggers onderling elkaar rekenden en ging dat niet om nieuwe obligaties.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Marije Willems