Niet bang voor fuzzgitaren

None

muziek

folkWhitehorse: Whitehorse ****

De zwakte van de nieuwe lichting van Amerikaanse folkies is dat ze zich al te makkelijk wentelen in een vertrouwde formule. Fleet Foxes en Bon Iver kwamen dit jaar allebei met een album waarop hun succesformule nog eens dunnetjes werd overgedaan. Voor een werkelijk verrassend geluid moeten we verder naar het noorden, in Canada waar het duo Whitehorse niet bang is voor fuzzgitaren en stampritmes in een min of meer traditionele context. Singer/songwriters Luke Doucet en Melissa McClelland bundelen hun krachten op een minialbum waarmee ze afscheid nemen van hun solocarrières, met nieuwe versies van hun respectievelijke hits Broken en Passenger 24. Whitehorse rammelt aan de fundamenten van de folk- en countrytraditie met spannende instrumentaties en sensuele samenzang. Hun cover van Bruce Springsteens I’m on fire is drastisch anders dan het onderkoelde origineel, omdat tortelduifjes Doucet en McClelland klinken alsof ze tijdens de opname werkelijk in vuur en vlam stonden. Als verfrissende rootsrockers passen ze ergens tussen Gillian Welch en Wilco, met uitdagende tekstregels als ‘you gotta have a heart to have a broken one”. In februari komen ze naar Nederland.

    • Jan Vollaard