NHG nog half jaar verlengd

De tijdelijke verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt met nog een half jaar verlengd.

De grens van 350.000 euro zou op 1 januari weer worden verlaagd tot 265.000 euro, maar dat stelt het kabinet nu uit tot 1 juli volgend jaar. Dat maakte minister Donner (Volkshuisvesting, CDA) vandaag in de Tweede Kamer bekend.

De maatregel moet het vertrouwen in de woningmarkt en de verkoop van duurdere huizen stimuleren. De NHG-grens werd in 2009 opgetrokken, als tijdelijke crisismaatregel. De NHG geeft huizenkopers de garantie dat ze bij gedwongen verkoop niet met een restschuld achterblijven.

Donner wil niet zeggen of de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting – een andere maatregel die beoogt de huizenverkoop te stimuleren – wordt verlengd. „Die discussie voeren we volgend jaar. Die maatregel staat voorlopig gewoon tot 1 juli”, zei hij vanmorgen op Radio 1.