Mobiele teams gaan helpen bij euthanasie

Vanaf begin 2012 kunnen mensen thuis geholpen worden.

Mensen die euthanasie willen, kunnen daar thuis bij worden geholpen door een ambulant team. Speciaal opgeleide euthanasieartsen en verpleegkundigen gaan vanaf 2012 mensen assisteren bij hun doodswens. Dat plan heeft de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) bekendgemaakt. „Sommige patiënten die euthanasie willen, staan nu in de kou”, zegt woordvoerder Walburg de Jong. „Ze stuiten op artsen die principieel tegen euthanasie zijn.” Jaarlijks wordt eenderde van de 10.000 verzoeken gehonoreerd.

Om hulp te krijgen van het euthanasieteam moeten mensen eerst een uitgebreide intakeprocedure ondergaan om uit te zoeken of de aanvraag binnen de wettelijke kaders past. Daar hoort ook de consultatie van een onafhankelijke arts bij, die oordeelt of er aan de criteria is voldaan. De euthanasie vindt plaats door middel van een infuus of injectie. Patiënten kunnen van een arts ook hulp bij zelfdoding krijgen. Dit gebeurt door middel van een dodelijk drankje. De arts blijft bij de patiënt totdat deze overleden is.

Artsenorganisatie KNMG is kritisch over de plannen. Een woordvoerder vraagt zich af of zo’n ambulant team wel voldoende kan vaststellen of de patiënt voldoet aan de wettelijke kaders voor euthanasie. „Je moet weten hoe consistent een verzoek om euthanasie is. Wil je dat kunnen beoordelen, dan moet je een langdurige relatie hebben met de patiënt.” (NRC)