Melchers wil collectie Scheringa kopen

Zakenman Hans Melchers is uit de anonimiteit getreden als de potentiële koper van een groot deel van de Scheringa-collectie. De 73-jarige Melchers wil de ongeveer duizend werken van Nederlandse kunstenaars weer toegankelijk maken voor het Nederlandse publiek, mogelijk door op een nog onbekende locatie een eigen museum te beginnen.

Deutsche Bank, die de collectie na het faillissement van Dirk Scheringa’s DSB-beheer in onderpand kreeg, en Hans Melchers brachten woensdag samen een persbericht uit waarin zij na geruchten op internet bekendmaakten dat zij in gesprek zijn over de mogelijke verkoop van 1.000 kunstwerken. Maar de transactie is nog niet rond, omdat ook de curator van DSB akkoord moet gaan.

De verkoop wordt bemoeilijkt doordat de voorzieningenrechter in Amsterdam vorige week oordeelde dat de werken niet onderhands mogen worden verkocht. De curator had bezwaar gemaakt tegen de verkoop, omdat mogelijke fiscale consequenties nadelig zouden zijn voor andere schuldeisers dan Deutsche Bank.

Ook vond de rechter het niet zeker dat onderhandse verkoop meer opbrengt dan openbare verkoop op een veiling. In het vonnis valt te lezen dat een anonieme koper – Melchers, zo blijkt nu – 13,9 miljoen euro had geboden voor de 1.000 kunstwerken. Taxaties van veilinghuizen liepen van 6,8 miljoen euro tot 12,9 miljoen euro. De rechter wees erop dat kunstwerken die worden geveild regelmatig veel meer opbrengen dan vooraf wordt geschat.

Het Nederlandse deel van de collectie bestaat onder meer uit werken van Charley Toorop, Jan Mankes, Pyke Koch, Carel Willink en andere (magisch)realisten. Over de 230 werken van internationale kunstenaars onderhandelt de curator met Christie’s. Het topwerk Naked Woman in a Red Chair van Lucian Freud is al verkocht voor 4,2 miljoen euro.

Melchers, die tot 2002 eigenaar was van het concern Melchemie, is voor zover bekend geen groot kunstverzamelaar. Maar volgens zijn woordvoerder houdt hij erg van de schilderijen uit de Scheringa-collectie en wil hij „iets positiefs doen voor Nederland”, „zonder financieel oogmerk”.