‘Maatregelen Italië komende weken bepalend voor toekomst euro’

Caption: Italian Premier Mario Monti unveils his anti-crisis strategy ahead of a confidence vote in his day-old government at the Senate in Rome Thursday, Nov. 17, 2011. Monti formed his government Wednesday, shunning politicians and turning to fellow professors, bankers and other business figures to fill key cabinet posts. His administration is tasked with restoring confidence in the country's financial future and avoiding a worsening of the eurozone debt crisis, but his choice of unelected experts to lead the government and the prospect of tough reforms have fueled unrest among some Italians. (AP Photo/Mauro Scrobogna, Lapresse) ITALY OUT
Caption: Italian Premier Mario Monti unveils his anti-crisis strategy ahead of a confidence vote in his day-old government at the Senate in Rome Thursday, Nov. 17, 2011. Monti formed his government Wednesday, shunning politicians and turning to fellow professors, bankers and other business figures to fill key cabinet posts. His administration is tasked with restoring confidence in the country's financial future and avoiding a worsening of the eurozone debt crisis, but his choice of unelected experts to lead the government and the prospect of tough reforms have fueled unrest among some Italians. (AP Photo/Mauro Scrobogna, Lapresse) ITALY OUT De Italiaanse premier Mario Monti tijdens zijn eerste toespraak voor het parlement. Foto AP / Mauro Scrobogna

De beslissingen die Italië de komende weken neemt zullen bepalend zijn voor de toekomst van de euro. Daarom zal het kabinet ernaar streven om “stevige” en “eerlijke” bezuinigingen en hervormingen door te voeren om de Italiaanse economie uit het slop te halen.

Dat zei de nieuwe Italiaanse premier Mario Monti een dag voor een tweede vertrouwensstemming in de Senaat, meldt persbureau Reuters. Het was zijn eerste toespraak voor het parlement. Monti zei extra bezuinigingsmaatregelen te overwegen om, in tegenstelling tot zijn voorganger Silvio Berlusconi, wel aan de verplichtingen van de Europese Unie te voldoen en het land er weer bovenop te krijgen.

Monti wil zich de komende weken richten op het bestrijden van belastingontduiking, de verbetering van het Italiaanse onderwijs, de overbelaste sociale zekerheid en het hervormen van de banenmarkt. Verwacht wordt dat de technocratische regering van de voormalig ECB-topman impopulaire en pijnlijke bezuinigingen zal moeten invoeren.

De toespraak van Monti vond plaats tegen de achtergrond van een opnieuw stijgende rente op de Italiaanse staatsobligaties, een teken dat de financiële markten nog altijd wantrouwend zijn over het herstel van Italië.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis