Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Grens Hypotheekgarantie langer verhoogd, Donner blijft sceptisch

De verhoogde grens van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) blijft voorlopig van kracht. Het kabinet verlengt de maatregel tot 1 juli wat moet moet resulteren in een hersteld vertrouwen in de woningmarkt.

De garantie bestaat uit een garantstelling door het Waarborgfonds voor het geld dat een huizenkoper heeft geleend. Het NHG-limiet staat sinds 2009 op 350.000 euro en diende eigenlijk als tijdelijke crisismaatregel. Op 1 januari 2012 zou de grens weer verlaagd worden. Het CDA drong vorige maand al aan op een verlening en minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner geeft nu gehoor aan die oproep van zijn eigen partij.

“Het is op dit moment onverantwoord om deze regeling af te schaffen. Het kabinet denkt niet het nu gaat spuiten, waar het nu niet spuit. Maar het kan helpen.”

‘Markt heeft dit hard nodig’

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vereniging Eigen Huis (VEH) reageren verheugd op het besluit van het kabinet. “Zeker op dit moment heeft de markt dat hard nodig”, zegt een woordvoerder van de NVM. Volgens de VEH zou het slecht zijn geweest wanneer de NHG nu weer naar beneden zou gaan:

“In de Randstad is het al moeilijk een gezinswoning onder de 265.000 euro te kopen. De hypotheekgarantie biedt mensen die een huis willen kopen de broodnodige zekerheid. Als zij door omstandigheden hun huis met verlies moeten verkopen, is dat verlies in ieder geval gedekt.”

Na 1 juli zakt de grens geleidelijk naar het reguliere niveau van 265.000. Die moet uiteindelijk in 2014 worden bereikt. De eenmalige premie voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie gaat wel omhoog. Die stijgt van 0,55 naar 0,70 procent.