Kortkolom kunst

Cultuurkaart wil met privaat geld doorgaan

Rotterdam. De Cultuurkaart kan zonder rijkssubsidie blijven bestaan. Dat schrijft de stichting CJP, die de kaart uitvoert voor het ministerie van OCW, in een notitie aan staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD). VVD en CDA hebben in het Regeerakkoord vastgelegd dat zij de kaart, die door bijna 1 miljoen scholieren wordt gebruikt, afschaffen. Dat is een bezuiniging van 10,8 miljoen euro per jaar. De stichting CJP ziet mogelijkheden om met steun van gemeenten, provincies en private partijen een investeringsfonds Cultuur en School op te richten, waaruit de kaart voor 40 procent kan worden betaald. De overige 60 procent zou moeten worden betaald door de scholen die de kaart aanschaffen om culturele activiteiten met hun leerlingen te ondernemen. Aan het Rijk vraagt CJP om activiteiten in het kader van de Cultuurkaart vrij te stellen van btw. (NRC)

‘Spielberg overweegt film over Mozes’

Rotterdam. Na stripheld Kuifje wil regisseur Steven Spielberg nu een film maken over Mozes. Volgens de Canadese filmsite Twitch Film is hij in gesprek met filmmaatschappij Warner Bros over de regie van het Bijbelse verhaal Gods and Kings. Het scenario van Michael Green en Stuart Hazeldine is een veelomvattend verhaal over het leven van Mozes. Alles komt voorbij, van het bevrijden van de Hebreeuwse slaven tot de plagen in Egypte en het scheiden van de rode zee. Warner Bros liet in september al doorschemeren Spielberg graag te willen als regisseur van het grote project. (Novum)

Adele’s ‘21’ al miljoen keer gedownload

Rotterdam. Van Adele’s tweede album 21 zijn in Europa meer dan een miljoen exemplaren via iTunes verkocht. Het is voor het eerst dat een plaat zo vaak is gedownload. Het album, dat sinds januari te koop is, leverde Adele wereldwijde hits op als Rolling in the Deep, Fire to the Rain en Someone Like You. Ook in Nederland is de plaat erg succesvol. Na 42 weken staat 21 nog steeds in de toptien van de Album Top 100. (Novum)