Kortkolom economie

SBM Offshore: omzet stabiel, veel orders

Rotterdam. SBM Offshore heeft over de eerste negen maanden van het jaar een omzet geboekt van 2,2 miljard dollar (1,6 miljard euro). Dat is een procent meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De orderportefeuille van het bedrijf is fors gegroeid. Het bedrijf heeft voor bijna 16 miljard dollar aan opdrachten uitstaan. Dat is ruim 50 procent meer dan vorig jaar. Het bedrijf profiteert indirect van de hoge olieprijzen. Die zorgen voor hoge winsten bij oliemaatschappijen, die daardoor veel kapitaal beschikbaar hebben om nieuwe olie- en gasvelden te zoeken en te ontginnen. SBM Offshore maakt onder meer productieplatforms voor oliemaatschappijen, en ook schepen die olie oppompen, opslaan en overladen. Over het hele jaar verwacht SBM Offshore een nettowinst die vergelijkbaar is met die van vorig jaar. Dat de winst niet stijgt heeft vooral te maken met een tegenvaller van 450 miljoen dollar die in juli bekend werd gemaakt. (NRC)

Gasunie schrapt banen na beslissing NMa

Rotterdam. Gasunie schrapt de komende drie jaar 100 tot 150 banen. Hiermee wil het bedrijf, dat het hogedruk-gasnet in Nederland en een deel van Duitsland beheert, op termijn 60 miljoen euro op jaarbasis besparen. De reorganisatie is volgens Gasunie het gevolg van een bepaling van mededingingsautoriteit NMa eerder dit jaar. Die bepaalde dat Gasunie in de periode 2006-2009 te hoge tarieven aan zijn klanten heeft berekend. In eerste instantie zou Gasunie 1 miljard euro moeten terugbetalen. Dat is inmiddels verlaagd naar 400 miljoen euro. Moody’s verlaagde gisteren de kredietstatus van Gasunie met twee punten. De verlaging komt door de verzwakte financiële positie van het gasbedrijf. Tevens speelt een rol dat minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) heeft aangekondigd Gasunie deels te willen privatiseren. Moody’s vreest dat de overheid Gasunie minder zal steunen. (NRC)