Kortkolom buitenland

Belgisch overleg over begroting afgebroken

Rotterdam. De Belgische kabinetsformateur Elio Di Rupo is er in een lange nachtelijke vergadering niet in geslaagd een akkoord te bereiken over de begroting van 2012. Na dertien uur praten gingen onderhandelaars van zes partijen vanochtend rond half zeven uiteen. Vanmiddag zouden de gesprekken worden hervat. Liberalen, socialisten en christen-democraten van beide zijden van de taalgrens staan onder grote druk van de financiële markten en de Europese Commissie om een akkoord te sluiten. Di Rupo moet een gat van 11,3 miljard euro dichten en stelt zowel bezuinigingen als lastenverhogingen voor. Vooral de Vlaamse liberalen willen meer bezuinigingen en minder extra lasten. (NRC)

Eis van Karzai aan VS: einde nachtaanvallen

Kabul. Afghanistan wil dat de VS en de NAVO stoppen met het uitvoeren van nachtelijke aanvallen op Afghaanse doelen. Deze voorwaarde heeft de Afghaanse president Hamid Karzai gisteren verbonden aan het tekenen van een verdrag over de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan na het aflopen van de NAVO-missie eind 2014. Bij nachtaanvallen zouden vaker burgerslachtoffers vallen dan bij aanvallen overdag. Naast nachtelijke aanvallen moeten de buitenlandse soldaten ook stoppen met huiszoekingen, zei Karzai. Afghanistan heeft na het omverwerpen van het regime van de Talibaan in 2001 nog nooit zoveel geweld gezien als nu, volgens cijfers van de Verenigde Naties. (Reuters)

Duitsland wil databank rechtse extremisten

Berlijn. De Duitse regering wil in een nationale databank informatie verzamelen over ultra-rechtse extremisten. Dit voorstel maakte minister Hans-Peter Friedrich (Binnenlandse Zaken) gistermiddag bekend te midden van oplopende kritiek. De Duitse veiligheidsdiensten zijn er jarenlang niet in geslaagd een dodelijke terreurgroep van neonazi’s op te sporen. De groep heeft de afgelopen tien jaar acht Turken, een Griek en een politievrouw omgebracht. Friedrich verklaarde dat de nieuwe databank gebruikt zal worden door alle inlichtingendiensten, zowel op federaal niveau als op het niveau van de deelstaten. Het is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel steun zal krijgen van de Bondsdag. Ook is de databank mogelijk in strijd met privacyregels. (AP)

Man gearresteerd na schoten op Witte Huis

Washington. Een 21-jarige man is gisteren gearresteerd in verband met een onderzoek naar schoten die vrijdag werden gelost op het Witte Huis. Dat heeft de Amerikaanse geheime dienst bekendgemaakt. Afgelopen dinsdag werd ontdekt dat het Witte Huis was geraakt door twee kogels. De ontdekking volgde op meldingen vrijdagavond van geweerschoten nabij de residentie van president Obama, die op dat moment op reis was. Nabij de plek werd een machinegeweer gevonden en de auto van de gisteren gearresteerde verdachte, Oscar Ramiro Ortega-Hernandez. (AP)

Betogers bestormen parlement Koeweit

Koeweit-stad. Demonstranten zijn gisteren het parlement van Koeweit binnengevallen om hun eis kracht bij te zetten dat premier sjeik Nasser al-Mohammad al-Sabah aftreedt. Ze werden weer snel het gebouw uitgezet, waar ze zich voegden bij een menigte betogers buiten. De oppositie, die in Koeweit in elk geval verbaal krachtig is, eist al geruime tijd het vertrek van de premier in verband met een grote corruptiezaak. Volgens de oppositiepers hebben pro-regeringsparlementsleden ongeveer 300 miljoen dollars aan steekpenningen ontvangen van de regering. (Reuters, AP)