Kortkolom binnenland

Miljard euro voor bouw van studentenkamers

Rotterdam. Woningbouwcorporaties gaan de komende jaren 16.000 studentenkamers bouwen om iets te doen aan de kamernood onder studenten. Daarmee gaat een investering van een miljard euro gepaard. Dat heeft minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) vanochtend bekendgemaakt bij de presentatie van zijn Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. De overheid zal, om de huisvesters tegemoet te komen, bouwregels versoepelen en mogelijkheden voor tijdelijke bouw verruimen. Om de verwachte groei van het aantal studenten op te vangen, zijn 65.000 extra kamers nodig. (NRC)

‘Ziekenhuizen komen in 2012 in geldnood’

Rotterdam. Voor tientallen ziekenhuizen dreigt volgend jaar acute geldnood. Dat stelt accountants- en adviesbureau PwC in een analyse van jaarverslagen van zorginstellingen. Ziekenhuizen moeten 1,6 miljard euro aan voorschotten terugbetalen aan verzekeraars, maar kunnen dat niet opbrengen. Daar komt bij dat ziekenhuizen in 2012 een nieuw declaratiesysteem krijgen, waardoor ze niet meer direct rekeningen kunnen uitschrijven. Zorgverzekeraars moeten dit probleem volgens PwC oplossen met een nieuw voorschot, of door latere aflossing toe te staan. (NRC)

Toch les op school over homoseksualiteit

Den Haag. Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) wil dat scholen meer aandacht besteden aan voorlichting over homoseksualiteit. Twee moties daartoe van D66 had de minister eerder naast zich neergelegd, maar gisteren bleek dat een Kamermeerderheid, inclusief regeringspartij VVD, nog steeds wil dat ze worden uitgevoerd. De minister zegde toe dat dit alsnog gebeurt. (NRC)

Incestverdachte was ook scoutingleider

Rotterdam. Een 29-jarige militair die dinsdag is aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van zijn kinderen, was tot voor kort scoutingleider in het Limburgse Meerssen. De man vertrok daar eind oktober om ‘privéredenen’. Gisteren heeft de scoutinggroep de ouders op de hoogte gebracht. (Novum)

Deen dagenlang in Nederland gegijzeld

Rotterdam. Een Deense man is enkele dagen in Nederland in gijzeling gehouden. Hij werd afgelopen weekeinde meegenomen uit Denemarken. Gisteren werd de schuilplaats van de gijzelnemers ontdekt bij een tankstation langs de A16 in de omgeving van Dordrecht. De politie heeft vier mannen aangehouden. Over hun motief is nog niets bekend. (Novum)

Plastisch chirurg berispt na dood patiënt

Rotterdam. Het regionaal medisch tuchtcollege in Amsterdam heeft een plastisch chirurg berispt na de dood van een 21-jarige patiënte. De patiënten onderging in 2007 een hersteloperatie na een borstvergroting in België. Bij de tweede ingreep, in een Utrechtse privékliniek, ontstonden complicaties waarbij de chirurg niet adequaat ingreep. Ook schond de chirurg zijn beroepsgeheim door een krant over de zaak te vertellen. (NRC)

Beatrix brengt toch staatsbezoek aan Oman

Rotterdam. Koningin Beatrix brengt in januari een staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima gaan mee. Het staatsbezoek was eerst gepland voor maart, maar werd wegens sociale onrust in Oman omgezet in een privébezoek aan de sultan. (Novum)