Kenia wil troepenmacht Afrikaanse Unie in Somalië uitbreiden

Kenia is bereid troepen naar Somalië te sturen om de legereenheden van de Afrikaanse Unie te ondersteunen in de strijd tegen de militante Al-Shabaab. Dat stelt de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken Moses Wetangula.

Kenia ondernam vorige maand reeds militaire stappen in haar buurland, omdat zij de aan Al-Qaeda-gelieerde militantenbeweging Al Shabaab ervan verdacht een reeks ontvoeringen te hebben georganiseerd. De beweging, die alle beschuldigingen van tafel veegt, zwoor vrijwel onmiddellijk wraak te nemen.

De Afrikaanse Unie (AU) heeft op dit moment ongeveer 9.000 troepen in Somalië, voornamelijk in de verscheurde hoofdstad Mogadishu. De islamitische militanten van Al Shabaab hebben grote delen van die stad, met name door toepassing van geweld en intimidatie, in handen.

Minister Wetangula vertelde aan BBC dat Kenia bereid is om AMISOM, de vredesmissie van de Afrikaanse Unie in Somalië, militair te ondersteunen. Tegenover het programma Network Africa vertelde hij:

“In het geval een verzoek wordt ingediend, zal Kenia enkele bataljons gereedmaken om Uganda, Burundi en Djibouti bij te staan.”

De Afrikaanse Unie wil de aanwezigheid van troepen in Somalië zo mogelijk verder laten toenemen, tot ongeveer 20.000 militairen. Djibouti en Sierra Leone zullen hun eenheden voor het einde van dit jaar nog uitbreiden tot 12.000. De Keniaanse president Mwai Kibaki heeft het aanbod om meer militairen te sturen gisteren in Nairobi besproken met zijn gesprekspartners, de Somalische president Sheikh Sharif Ahmed en zijn Oegandese collega Yoweri Museveni.

    • Dirk Wijnand de Jong